„Sabatina“ u Malom Lošinju

U Malom Lošinju od 15. do 18. studenog 2018. okupilo se više od 400 sudionika 28. Međunarodnog susreta vinogradara i vinara „Sabatina“.
Osim sajma opreme, alata i repromaterijala, burza i izložba vina te proizvoda od grožđa i vina s oznakom Hrvatskog otočnog proizvoda, u malološinjskom hotelu Aurori sudionici su imali priliku sudjelovati u radionicama i saboru vinogradara i vinara pod temama: Stanje vinogradarstva i vinarstva regije Primorska Hrvatska od 2015.-2017. te Pregled prometa vina u RH 2017.-2018. Predstavljali su se projekti, a održan je i znanstveno- stručni skup u organizaciji Agronomskog fakulteta, zatim stručni skup Hrvatske poljoprivredno- šumarske savjetodavne službe, Zadružna ura i skupština Hrvatske udruge vinarskih gradova te Panel parlamentarne zastupnice Marijane Petir s temom Budućnost zajedničke poljoprivredne politike Europskih unija.

Proglašena su najbolje otvorena i mlada vina na Sabatini 2018. Na svečanom uručivanju priznanja za kvalitetu i izgled buteljiranih proizvoda titulu šampiona najbolje ocijenjenih vina odnio je Traminac ledeno vino 2009., proizvođača Misna vina d.o.o. Trnava.
Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir i zadružni savez Dalmacija ovom su prilikom donirali Poljoprivrednoj zadruzi Cres autohtone sadnice vinskih sorti: Sansigot (Sušćan), Draganela (Belej), Magrovina i Trojišćina, u svrhu sadnje oglednog vinograda na Cresu i razvoja vinogradarstva i vinarstva tog područja.

Posljednjeg dana susreta organiziran je studijski obilazak destinacija. Tako su sudionici imali priliku posjetiti Miomirisni otočki vrt, Muzej Apoksiomena te prošetati centrom grada Malog Lošinja. Put se nastavio u smjeru antičkog grada Osora, nakon čega su obišli i Cres te njegovu poljoprivrednu zadrugu.

Inače, ovaj najstariji  vinogradarsko- vinarski gospodarski susret u Hrvatskoj  se već 28 godina održava početkom studenog, a svake godine održava se u drugoj županiji i drugom gradu, u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Hrvatske udruge vinarskih gradova uz brojne partnere. Svake godine ocjenjuju se vina i jaka alkoholna pića od strane stručnjaka te se održavaju stručne i praktične edukacije proizvođača u cilju upoznavanja s dostignućima u znanosti, inovacijama, poboljšanjima i tehničkim unaprjeđenjem što utječe na podizanje kvalitete gotovih proizvoda. Osim proizvođača,  putem različitih radionica educiraju se i potrošači te se promoviraju hrvatska vina i drugi izvorni hrvatski proizvodi.

 

PR: TZG Maloga Lošinja