Slavonski banovac nikad nije bio bogatiji

Tradicionalni deveti sajam u Pakracu održao se pod sloganom „Nije sve u novcu, ima nešto i u banovcu“. Da je uistinu tako uvjerili su se svi koji su posjetili Pakrac prošlog vikenda

Pakrac je prošlu subotu ponovno disao u srednjovjekovnom duhu zahvaljujući članovima „Reda vitezova Ružice grada“ iz Orahovice koji su bili posebni gosti tradicionalnog devetog sajma „Slavonski banovac“. Oni su se borili za srednjovjekovnu kovnicu novca, u kojoj se od 1256. do 1260. kovao banovac, prvi hrvatski novac.

Svi koji su posjetili sajam mogli su sami iskovati svoj primjerak banovca, iskušati se u mačevanju ili streličarstvu, a klinci u se mogli zabaviti u kutku za djecu i mlade, zabavnom parku ili na predstavi „Princeza i razbojnici“.

Program je započeo u jutarnjim satima stručnim predavanjima u Gradskoj vijećnici u kompleksu Janković, a osobito je bilo veselo na Trgu bana Josipa Jelačića i Ulici hrvatskih velikana gdje su nastupali Tamburaški orkestar Pakrac, Osnovna glazbena škola Pakrac, Dječji vrtić “Maslačak“, učenici Osnovne škole braće Radića i  “Češka beseda” Prekopakra,  posebni gosti iz inozemstva, prijatelji iz Slovačke i iz Dobretića u Bosni i Hercegovini, a u večernjim satima Pakračane i njihove goste zabavljale su „Učiteljice“.

Gurmani i gastronomi najviše su se veselili Grahfestu – natjecanju u kuhanju graha kojeg treću godinu organizira Udruženje obrtnika Pakrac – Lipik, tijekom kojeg su se u „Eno-gastro prezentaciji“ predstavila udruženja obrtnika i obrtničke komore iz drugih dijelova Hrvatske.

Uz bogatu gastronomsku i ugostiteljsku ponudu, obilje zabave i glazbe, posjetitelji su se mogli besplatno provozati turističkim vlakićem, a zahvaljujući OPG-u Mađo iz Rešetara, mogli su se provozati i kočijom.

Kako danas ništa nema bez virtualne stvarnosti, postavljen je foto point, na kojem su ljubitelji društvenih mreža mogli snimiti i objaviti virtualnu razglednicu iz Pakraca.

Sajam slavonski banovac i ove je godine organizirao Grad Pakrac, uz suorganizaciju Udruženja obrtnika Pakrac – Lipik, Poduzetničkog centra Pakrac i Turističke zajednice Grada Pakraca, pokroviteljstva Ministarstva poljoprivrede i partnerstva Hrvatske gospodarske komore i LAG „Zeleni trokut“.

Tekst i fotografije: Rene Karaman