Stancija Kovačići, Matulji

Stancija Kovačići smještena je u podnožju padina Učke i svega nekoliko minuta od opatijske rivijere.

Skrivena od pogleda i užurbanosti grada, ispričati će Vam priču o lokalnim autentičnim vrijednostima kvarnerskog zaleđa.

Gastronomija restorana održava utjecaj podneblja, a suvremeno pripravljena jela, mesna i riblja, ispunjena su mirisima i okusima primorja.

“Vinko Frlan, u dvostrukoj ulozi vlasnika i glavnog kuhara, odvažio se ostvariti svoju dugogodisnju pomno planiranu zamisao – potpuno obnoviti i prenamijeniti staru obiteljsku kuću s kraja 19. stoljeća u ugostiteljski objekt koji je dobio ime po nadimku Frlanove obitelji u kući kojih se nalazila kovačija (kovačnica).

Chef Frlan od početka ugostiteljskog školovanja u Opatiji stjecao je znanje u obližnjim čuvenim kuhinjama, no za njegove kulinarske vještine presudno je osmogodišnje iskustvo u Kastavskom restoranu Kukuriku. Sudjelovao je u stvaranju avangardne hrvatske gastroscene čiju filozofiju i danas njeguje u svojoj Stanciji: od izbora svježih lokalnih namjernica i njihove vrsne obrade, do nepretenciozna, ali elaborirana stila posluživanja.”

Gastronomska ponuda restorana održava utjecaj podneblja kroz suvremeno pripravljana jela ispunjena mirisima i okusima primorja. Velika pažnja pridaje se kvaliteti namirnica, njihovoj svježini, načinu pripreme, te serviranu. U našem jelovniku uvijek ćete vidjeti odraz godišnjeg doba u kojem se nalazimo sa svim njegovim bogatstvima. Kako svako godišnje doba sa sobom nosi i svoje specifičnosti vlasnik i chef restorana Vinko Frlan uvijek će u svoj jelovnik utkati ukusne sezonske okuse.

Frlan svoju kuhinju opisuje kao mediteransku, sezonsku i kreativnu s naglaskom na tradicionalna jela Kvarnera i Istre, naravno moderno predstavljenu.

Osobito je ponosan na svoju domaću tjesteninu i svježi kruh od različitih vrsta brašna s dodacima začinskog i samoniklog bilja. U ponudi su razna jela od boškarina, peke od janjetine, jela sa šparugama, koprivom, medvjeđim lukom, domaća tjestenina, njoki, ravioli…

Restoran se sastoji od 3 manje sale za sedamdesetak uzvanika s otvorenim kaminom i pojedinačnim izlazima na terasu okruženu miomirisnim vrtovima s više od desetak vrsta mediterasnkog bilja poput lavande, ružmarina, bosiljka i maružina koje Frlan redovito rabi u slatkim i slanim jelima, a uz pomoć roditelja uzgaja i razno povrće.

Za goste željne dodatnog znanja o gastronomiji, organizira se škola primorske kuhinje koja se bazira na određenom periodu godine i sezonskim namirnicama U proljeće nam se možete pridružiti u spravljanju jela sa šparogama, u jesen u spravljanju jela s vrganjima, a u karnevalsko doba naučiti kako se spravljaju tradicionalne slastice našeg kraja.

Vinska karta sadrži isključivo hrvatska vina iz svih naših regija te se tokom godine održavaju i vinske večeri s ciljem prezentacije domaćih vinara.

Stancija nudi i pet soba za smještaj gostiju s pogledom na obližnje obronke Parka prirode Učka s mnoštvom planinarskih staza. Stancija Kovačići izvrsno je polazište za cijeli kvarnerski kraj, blizu mora i urbanih sredina Opatije i Rijeke.

 

Jednodnevna kuharska radionica u Stanciji Kovačići  pod vodstvom Chefa Vinka Frlana

 Kuharska radionica osmišljena je na način da polaznici kroz ugodno druženje sudjeluju u spravljanju jela i na taj se način upoznaju s tradicijom ovoga kraja.

Sva pripremljena jela degustiraju se kako bi polaznici zajednički uživali u plodovima svoga rada.

Menu je sklon promijenama ovisno o dostupnosti namirnica.

Kroz godišnja doba mijenja se i bazna namirnica kuharskih radionica te se u proljeće može naučiti kako skuhati izvrsnu juhu od šparoga i samoniklog bilja, u ljeto osvježavajuću juhu od pomidora dok u  jesen jela na bazi vrganja. Osim toga u ponudi je i radionica domaćih jela kao što su domaći kruh, domaća tjestenina, domanaća manešta i naravno domaće fritule.

Tijekom ožujka u pripremi su radionice na kojima učimo kako spraviti najbolje paštete kao i jela sa šparugama .

Predviđeno vrijeme trajanja radionice je 03:00 h. Optimalno za grupe do 15 osoba.

Tekst: PR

Fotografije: Rene Karaman