SVJETSKI KONGRES TURISTIČKIH PROFESIONALACA 2020. GODINE NA KVARNERU!

Iako je malotko mogao prije dvije godine, kada se započelo s pripremom zahtjevne kandidature, zamisliti da će Kvarner pobijediti u konkurenciji s nekim od turistički najpoželjnijih destinacija svijeta, jučer je taj san nekolicine vizionara Kvarnerskog turizma postao stvarnost!

Kvarner je u jakoj konkurenciji najprije ušao u finale izbora destinacije, a zatim je nadmoćno pobijedio švicarski grad Lugano i izborio domaćinstvo Svjetskog Skål kongresa 2020. godine, koji će se održavati u Opatiji i Rijeci, pod motom “SKÅL CONGRESS IN THE EUROPEAN CAPITAL OF CULTURE 2020”.

Ova, za Kvarner izuzetno važna odluka, donesena je jučer od strane međunarodnog SKÅL udruženja na Svjetskom godišnjem SKÅL kongresu, koji se ove godine održavao u Keniji.

Obje destinacije u finalu su održale opsežne prezentacije o mogućnostima domaćinstva kongresa kao i o atraktivnosti destinacija. Na kongresu je sudjelovala delegacija turističkih predstavnika s Kvarnera, koja je za vrijeme trajanja kongresa održala niz promotivnih prezentacija, predstavljanja i radionica, uz neizostavni kulturno-zabavni program i posebno snimljen petominutni film o destinaciji, koji je svakako pridonio pobjedi Kvarnera.

U kandidaturi su aktivno sudjelovali članovi SKÅL kluba Kvarner predvođeni predsjednicom kluba i predsjednicom Organizacijskog odbora, koja je ujedno i direktorica TZ Kvarnera dr.sc. Irenom Peršić Živadinov, predstavnici TZ Kvarnera, TZG Rijeke, TZG Opatije, kao i SKÅL International Croatia. Veliku podršku u pripremi prezentacije, te lobiranjem i osobnim prisustvom na kongresu u Keniji, dali su bivši predsjednik svjetskog SKAL International, Nik Račić, te dr.sc. Zlatan Fröhlich, predsjednik HGK Zagreb i predsjednik Nacionalnog vijeća Skål Hrvatska. Kandidatura je dobila podršku Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, HGK, MVEP, Županije Primorsko goranske, gradova Rijeke i Opatije kao i mnogih drugih partnera.

SKÅL klub Kvarner osnovan je 2010. godine zaslugama Katice Hauptfeld, vlasnice poznate turističke agencije Katarina line, koja je ubrzo oko sebe okupila neke od najutjecajnijih turističkih djelatnika Kvarnera i koji su zajedničkim snagama, projektima i idejama vrlo brzo postali zapaženi u krugovima Skål Internationala na međunarodnoj razini. Tako je i ova kandidatura i dobivanje domaćinstva kongresa u 2020. godini velikim dijelom njena zasluga.

Očekuje se kako će za vrijeme ovog prestižnog međunarodnog događanja u 2020. godini na Kvarneru boraviti oko 1.000 sudionika među kojima su mnogi vlasnici utjecajnih turističkih agencija i touroperatora kojima će se imati prilika pokazati turistički potencijal regije i koji će na taj način još uspješnije u budućnosti nuditi naše turističke kapacitete svojim klijentima.

SKÅL International, međunarodna je organizacija turističkih menadžera koja broji oko 15.000 članova okupljenih u preko 500 klubova širom svijeta i najveća je u sektoru turizma. Članovi SKÅL Klub Kvarner, su profesionalci u turizmu Kvarnera (hotelijeri, agencije, turističke zajednice i drugi). U Hrvatskoj još djeluju Skål klubovi Zagreb, Dubrovnik i Split.

Regija Kvarner se u 2020. godini može pohvaliti velikim događanjima čiji su vrhunac obilježavanja programa u Rijeci koja nosi titulu Europske prijestolnice kulture u 2020. godini te domaćinstvo 81. svjetskog kongresa SKÅL koji će upravo iz tog razloga nositi naziv “SKÅL kongres u Europskoj prijestolnici kulture”.

 

Izjava direktorice Turističke zajednice Kvarnera i predsjednice SKÅL kluba Kvarner dr.sc. Irene Peršić Živadinov:

“Ovo je pobjeda koja dokazuje da se jedino zajedničkim snagama mogu dobiti velike bitke!!

Neizmjerno sam ponosna i čestitam cijeloj ekipi na uspješno odrađenom poslu kao i svima koji su vjerovali u nas i podržali nas! Vjerujem da ćemo statusom domaćina svjetskog SKÅL kongresa i istovremenim statusom Rijeke kao Europske prijestolnice kulture u 2020. godini napraviti velike stvari za turizam Kvarnera.

Događaji ovakvih profila imaju nemjerljiv značaj za turizam Kvarnera i Hrvatske.

Kvarner je još 2012. godine ugostio polugodišnji susret Upravnog vijeća SKÅL Internationala kada smo kroz pomno osmišljen program domaćinstva dobili priliku uvaženim članovima Izvršnog odbora, kao i Vijeća International Skål-a i njihove pratnje pokazati Kvarner i upoznati ih s našim ljepotama, kulturnim i povijesnim nasljeđem i turističkim proizvodima.

Ova pobjeda samo je početak i velika je obveza. Pred nama je veliki posao na pripremi kongresa kako bi prezentirali Kvarner, a posebno gradove domaćine Rijeku i Opatiji u najboljem svjetlu.

U 2020. godini iskoristit ćemo ovu jedinstvenu priliku i sudionicima pokazati naš Kvarner u svjetlu kakvom zaslužuje.”

 

Izjava gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela:

“Iznimno sam zadovoljan da će Rijeka biti sudomaćin Skål kongresa 2020. g., u godini kada će Rijeka biti i Europska prijestolnica kulture. Rijetkost je da jedan grad ima, uz niz drugih, i dva tako važna događaja u jednoj godini, što je vrlo značajno za daljnji razvoj turizma u gradu Rijeci i cijeloj regiji.”

 

Izjava župana Zlatka Komadine:

“Biti domaćinima jednog svjetskog kongresa prije svega je čast, ali i velika odgovornost. Skal kongres prilika je da se Kvarner predstavi kao svjetska turistička destinacija ponosna na sve prednosti koje ima, od prirodnih ljepota do bogate turističke ponude i vrijednih turističkih djelatnika. Primorsko-goranska županija (naša Opatija, naš Krk, Cres, Rab, Mali Lošinj, Crikvenica)…odavno je dio svjetskog turizma, a dobivanjem domaćinstva Skal kongresa u Opatiji i Rijeci, to su nam samo potvrdili. Čestitam cijelom timu koji je sudjelovao u predstavljanju Kvarnera uz dobrodošlicu svim Skalovcima. Kod nas su prijatelji uvijek dobrodošli.”

 

PR: TZ Kvarnera