Tamo gdje je najveći skijaški užitak u Austriji, očekuje Vas i vrhunski gurmanski užitak

Ski amadé sa 760 km staze, nije samo najveće skijaško područje u Austriji,    nego je i kulinarska ponuda jedinstvena. Dvjestošezdeset koliba i restorana us- red skijaškog područja imaju široku ponudu od kruha sa špekom do do fileta od pastrve ili goveđeg pečenja, sve što skijaško srce poželi. Kvaliteta    je uvijek vrhunska, i to ne samo u kolibama, nego i na tržnicama u skijaškom području. Najviša tržnica u Alpama ove godine obilježava treću obljetnicu.

Najviša tržnica do koje poljoprivrednici do- voze svoje proizvode izravno do  skijaša

Nakon uspješnog starta pretprošle godine, najviša tržnica u  Alpama  održava  se  i ove zimske sezone 2017./2018. Domaći poljoprivrednici osobno prodaju proizvode  na štandovima odmah pokraj skijaških koliba. Inicijativa imena „najviša tržnica u Al- pama“ potpuno legitimno nosi ovakav naziv, a to opravdavaju štandovi na ledenjaku Dachstein ili kod Panoramske kugle na Sportgasteinu na visini od 2.700 metara.    Ove sezone štandovi uz kolibe otvoreni su od 10. do 17. ožujka 2018.

To je rezultat uspješne suradnje poljoprivrednika i ugostitelja. Ondje gdje se skijaši zimi spuštaju u dolinu, ljeti krave pasu travu, raste divlja trava, bobičasto voće, švi- carski bor, a pčele marljivo sakupljaju pelud. Na jesen, prije dolaska skijaša, vrši se žetva i daljnja prerada. Regionalni proizvođači i poljoprivrednici spravljaju začinjene sireve od mlijeka krava koje su čitavo ljeto provele na pašnjaku, suše sakupljenu    suhu travu za čajeve ili začine, kuhaju najukusnije marmelade od bobičastog voća, peku rakiju od iglica švicarskog bora ili korijena gorčaca i vrcaju poznati med iz planinskih šuma. Svi ovi proizvodi stižu na skijašev tanjur. Naime, u skijaškim koliba- ma i onima za degustaciju vina u Ski amadéu važnu ulogu igra regionalni karakter.  Sir, špek, riba, rakija ili med se ne uvoze gotovi, nego ih proizvođači i poljoprivrednici dopremaju izravno u kolibe i ondje pripremaju.

Drive-in tržnica u skijaškim kolibama

Ski amadé je poznat po svojim raznim gastronomskim inicijativama kao što su veče- ra u gondoli, vrhunski skijaški specijaliteti, gurmanske ponude ili Tjedan skijanja i de- gustacije vina. Najviša tržnica u Alpama od nastanka u ožujku 2016. kad je imala ve- lik uspjeh ne posustaje i odonda predstavlja jednu dodatnu zvjezdicu na skijaškom      i kulinarskom nebu Ski amadéa. Dakle, ako za vrijeme Tjedna skijanja i degustacije vina od 10. do 17. ožujka 2018. namjeravate odmarati u certificiranim kolibama koje su dio tog programa, Vaša će se stanka pretvoriti u obilazak tržnice. Na štandovima (ili na štandu) uz kolibe, proizvođači i poljoprivrednici Vas osobno uslužuju širokom paletom tradicionalnih proizvoda: dimljena pastrva, zimnice, biljni namazi, razni like-   ri, začini, seoski kruh, ovčji proizvodi iz doline Ennstal i još štošta. Osim toga skijaši  koji posjete tržnicu mogu na nekoliko štandova odmah nešto i kušati: tradicionalne uštipke Plattlkrapfen s kiselim zeljem ili mesne uštipke Pongauer Fleischkrapfen. Katkad čak ne morate ni skidati skije. Takozvana Drive-in tržnica. Ono što Vam bude najukusnije, možete naravno odmah i kupiti. Ako nemate košaru za kupovinu, od- nosno skijašku torbu, dobit ćete od proizvođača malu vrećicu od jute kako biste kupljeno uspješno dopremili u  dolinu.

Osobito sportski zahtjevno postaje kad kao skijaš pokušate obići sve štandove Ski amadéa i na kraju imate u torbi sir sa štanda ispred kolibe Steinbock Alm, špek sa štanda ispred kolibe Tiergartenalm i rakiju od švicarskog bora kupljenu na štandu ispred Wiesenstadla. No, dotad ste većinu onih 760 kilometara staze odvozili i time zaista zaslužili kupljeni špek, sir i rakiju. Također zadivljujuće: na tržnici možete zat- ražiti gotovu torbu za piknik napunjenu najboljim proizvodima, a kasnije ih kušati na jednoj od pet lokacija koje aktiviraju svih pet osjetila, na nekoj drevnoj klupici, velikoj ljuljačci ili na drvenom prijestolju s pogledom koji seže preko planinskih vrhova.

Tjedni skijanja i degistacije vina u  ožujku: najbolje  od najboljeg u kulinarstvu

U Tjednu skijanja i degustacije vina održavaju se razna događanja na temu austrijske vinske kulture i reginalnih proizvoda kako u hotelima, tako i u dolini ili skijaškim kolibama. Partneri Tjedna skijanja i degustacije vina su 22 kolibe i planinska restorana Ski amadéa. Na ulazu imaju oznaku certifikata, a u ponudi imaju brojne austrijske vrste vina, regionalne jelovnike od domaćih proizvoda i posebnu uslugu. Naravno         i mimo Tjedna skijanja  i  degustacije  vina.  Posebni  regionalni  specijaliteti  dodatno su istaknuti u jelovniku i imaju jedinstvenu oznaku porijekla. Ugostitelji u kolibama nude dnevno najmanje dva različita specijaliteta od domaćih proizvoda. Osim toga,   uz ove skijaške specijalitete uvijek dolazi i posebna  preporuka  za  odgovarajuće  vino. Skijaši mogu, primjerice, za vrijeme Tjedna skijanja i degustacije vina naručiti lagano pečenu govedinu od domaćeg goveda iz predjela Pongau, štrudlu od mekog sira i domaćih borovnica iz Hauser Kaiblinga ili sir iz mljekare u dolini Ennstal. Uz to    će Vam preporučiti čašu austrijskog zelenog veltlinca ili plavog zweigelta.

Tekst i fotografije: Ski amadé