Terme Maribor

Posjet novinara Termama Maribor

habakuk 2

Hotel Habakuk, Maribor

Hipotermomineralne vode glavna prednost Termi Maribor

Hotel Habakuk***** postaje medicinski i wellness centar regije

Bogata ponuda sadržaja tokom cijele godine, vrhunska usluga i stručnjaci iz svijeta medicine, pristupačne cijene i odlična povezanost sa zemljama okruženja razlog su što Habakuk očekuje sve više turista

 

habakuk 8Strategijom razvoja hotela Habakuk, smještenog na obroncima Mariborskog Pohorja, planirano je da taj luksuzni kompleks postane jedan od vodećih medicinskih i wellness centara u regiji. Primarna tržišta s kojih dolazi najviše gostiju, su Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, a veliki interes vlada i među turistima iz Italije, Rusije, Slovenije i Mađarske, rekao je Borut Rojs, direktor Termi Maribor, u čijem sastavu posluje Habakuk.

Iako situacija u turizmu tokom 2013. godine nije bila zavidna, sa zadovoljstvom mogu reći da smo zahvaljujući gostima sa nama ključnih tržišta u proteklom periodu podigli broj noćenja, i oni čine od 40 do 50% posjeta. Najprodavaniji su bili paketi za boravak od nekoliko dana koje su rezervirale porodice i parovi, zatim smo imali značajni broj grupnih aranžmana za sportaše, dok je na trećem mjestu kongresni turizam. Najzauzetiji meseci bili su siječanj i veljača, a možemo se pohvaliti gostima koji u Habakuku***** odsjedaju tokom cijele godine“, objasnio je Rojs.

Matko Vrdoljak, direktor hotela Habakuk*****, naglasio je da bogatstvo voda, prirodno okruženje borove šume, bogata ponuda wellness i SPA centara, kao i vrhunski medicinski tim Habakuka***** diktiraju pravac u kom će se hotel razvijati u sljedećem periodu:

„Jedan od glavnih stupova daljeg razvoja Habakuka počivat će na konceptu potpune revitalizacije. Želimo da naši gosti iz Habakuka**** odu preporođeni, oslobođeni stresa, a da efekti ne budu kratkotrajni. Zbog toga smo u hotel doveli čuvena imena iz svijeta medicine, koji će svim gostima besplatno napraviti  prve preglede i dati im sliku o stanju njihovog organizma, kao i savjete za sljedeće korake k revitalizaciji. U Habakuku ćemo imati i ortopedski blok, a ponudit ćemo i programe estetske kirurgije, ali to će biti minimalni zahvati, poput bradavica, tetovaža, mladeža“, kazao je Vrdoljak.

Borut Rojs rekao je kako je prekretnica u razvoju Termi Maribor bila otkriće hipotermomineralne vode u Stražunskoj šumi 1990. godine. Voda dolazi iz dubine od 800-1400m, a bogata je mineralima i mineralnim tvari kojima u Habakuku svako jutro punimo bazene.

„Po otkriću termalne vode javila se i potreba za rekonsturkcijom hotela koji je počeo s radom davne 1974. godine. Renovirani hotel Habakuk otvorio je vrata 1998. godine, a ubrzo poslije velike obnove napravljen je moderan kongresni i wellness i SPA centar, tako da 1999. hotel dobiva petu zvezdicu. Tokom 2010. godine, renovirali smo 52 sobe i šest apartmana“, rekao je Rojs.

Vrdoljak je naglasio da je hipotermomineralna voda jedna od glavnih kompetitivnih prednosti Termi Maribor:

„Uz ljekovitu vodu, stručno osoblje i vrhunsku infrastrukturu sigurni smo da ćemo se visoko pozicionirati na karti medicinskih i wellness centara “, kazao je Vrdoljak, dodajući da je u toku obnova i proširenje sadržaja wellness zone hotela Habakuk*****.

 

habakuk 6SPA i WELLNESS svijet hotela Habakuk*****

Bazeni – Gostima hotela Habakuk***** na raspolaganju su unutrašnji i vanjski bazeni koji se prostiru na više od 740 m2 i pune se isključivo termalnom vodom, dok neki od njih imaju podvodne masaže, whirlpool-ove i vodene slapove. Temperatura vode u bazenima je između 29 i 35 stupnjeva i bogata je jodidima i fluoridima, PH je 8.7, a cjelokupna mineralizacija iznosi 948 mg/l. Voda je pogodna za različite hidroterapeutske tretmane: oboljenja zglobova i tetiva, mišića i kostiju, poremećaj cirkulacije, periferne nervne lezije, probavne tegobe, ginekološke bolesti, psihosomatske bolesti, itd.

Terase i bazeni otvoreni su od svibnja do rujna, a izvan ljetnje sezone gostima su na raspolaganju unutrašnji bazeni s toplom vodom.

Saune – Hotel Habakuk***** nudi tursku kupku, klasičnu finsku saunu, IR saunu i finsku saunu s terapijom bojama. Posebni izvori svjetlosti u spektralnim bojama povoljno djeluju na vegetativni živčani sustav.

Wellness usluge –  Za opuštajuće trenutke u hotelu Habakuk***** gostima su dostupni različiti beauty programi, tretmani za  lice i tijelo, energetske masaže, aromaterapije , manikura, pedikura i paketi za negu kose. Terme Maribor su također i ekskluzivni zastupnik za Babor kozmetiku, koja je i ove godine dobila nagradu za najbolji SPA BRAND .

Fitness – Oni koji uz pasivan odmor žele i rekreaciju mogu posjetiti fitness centar s modernim spravama, kao i salu za squash.

Kongresni centar Habakuk***** prostire se na 1.600 m2. Ima šest dvorana i prima do 830 sudionika. Na raspolaganju su i dva predvorja pogodna za organizaciju različitih događaja, a često se koriste i kao izložbeni prostor. Među sadržajima je i Diplomatski klub, koji je namijenjen za diplomatske susrete i medijske konferencije visokog profila. Sve dvorane nose ime poznatih Mariborčana, klimatizirane su i opremljene su suvremenom tehničkom opremom.

Hotel sadrži tri restorana i dva bara u kojima se služe specijaliteti iz Štajerske i vrhunska domaća vina.

Hotel Habakuk***** ugostio je mnoge poznate ličnosti iz regije, kao i svjetski jet set. Hotel podno Pohorja omiljeno je mjesto boravka sportašima najboljih svjetskih klubova, s obzirom na to da su u blizini hotela tereni za nogomet, hokej, košarku, rukomet i odbojku.

###

habakuk 5Terme Maribor  – Sinonim za turizam i ugostiteljstvo

Društvo Terme Maribor d.o.o. jedno je od vodećih slovenskih poduzeća u oblasti turizma, ugostiteljstva i trgovine. U okviru grupacije posluju hoteli Habakuk, Piramida, Bellevue, Orel i Uni koji gostima osim vrhunskih smještajnih kapaciteta nude i bogat sadržaj za kongresni, medicinski i wellness turizam, dok je restoran „Pri treh ribnikih“ nadaleko poznat po gastronomskim specijalitetima. Medicinsko-termalni centar Fontana, jedan je od najsuvremenijih medicinsko- termalnih centara u Sloveniji, s čuvenim Centrom za dijagnostiku. Treći segment poslovanja Termi Maribor je trgovačka djelatnost, a društvo upravlja Travel Shop-ovima na graničnim prelazima.

Habakuk*****, smješten  ispod Pohorja vrhunskom gastronomijom, dizajnom novih soba, wellness, SPA i SKI programima ne ostavlja ravnodušnim nijednog gosta, dok posjetioci hotela Bellevue**** na 1050 m nadmorske visine uživaju u prelijepom pogledu na grad Maribor i blagotvornom djelovanju planinskog zraka. Bellevue**** ima 8 apartmana, 42 sobe, odnosno 124 ležaja, kao i 50 dodatnih. Gosti koji dolaze u Maribor zbog kulturno – povjesnih znamenitosti mogu uživati u hotelima u centru grada: Orel *** i Best Western plus hotel Piramida****.

MTC Fontana – Oaza zdravlja

Medicinsko-termalni centar Fontana, osnovan 1996. godine, jedan je od najsuvremenijih medicinsko- termalnih centara u Sloveniji. Medicinski blok čine Centar za dijagnostiku, u kojem se najsuvremenijom medicinskom tehnikom vrhunski stručnjaci brinu o ranom otkrivanju svih vrsta bolesti i zdravstvenih tegoba, zatim Centar za fizioterapiju i rehabilitaciju, usmjeren na ublažavanje i otklanjanje zdravstenih tegoba. U Centru za rekreaciju i relaksaciju gostima su na raspolaganju unutrašnji i vanjski bazeni s termalnom vodom, whirlpooli, fitness centar, raznovrsni grupni programi, finske saune, turske kupke, prostorije za masaže i solarijum. U okviru Centar za medicinu nalaze se specijalističke ambulante za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, radiologiju, internu medicinu, kardiologiju, itd.

Maribor – Privlačan turistima 365 dana u godini

Maribor, središte pokrajne Štajerske i drugi po veličini grad u Sloveniji, jedno je od onih mjesta koje turisti posjećuju tokom cijele godine. Bogato kulturno nasljeđe, živopisni predjeli Pohorja, gradske avanture, skijaški centar, raznolika gastronomska ponuda i priča o najstarijoj vinovoj lozi na svijetu samo su neki od razloga zbog kojih je Maribor privlačan 365 dana u godini.

Posjećuju ga jednako oni željni odmora u miru i tišini, strastveni sportaši  i avanturisti, obitelji s djecom i mlađa populacija jer je Maribor sveučilišni grad. Tokom toplih dana turisti uživaju u prirodi Pohorskih prašuma, vinorodnim brdima, brojnim jezerima i slapovima, a kad Pohorje zimi zabijeli postaje jedno od najatraktivnijih skijališta u Sloveniji. Onima koji nisu ljubitelji alpskog skijanja, na raspolaganju je čak  36 km uređenih staza za trčanje na skijama.

habakuk 1

 

Tekst: Abrakadabra

Foto: Terme Maribor, Rene Karaman

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.