Tri super prijedloga za izlet u Požeško-slavonsku županiju

Neka ova jesen bude drugačija. Povedite prijatelje, obitelj ili dragu osobu na put u Požeško-slavonsku županiju. Predlažemo sjajna odredišta za digitalni detoks

Martinje u Kutjevu – vinskoj prijestolnici Hrvatske

 Tradiciji uživanja u vinu posvećene su gotovo sve kutjevačke priredbe i proslave. Na blagdan sv. Martina ili popularno Martinje gradić posjeti nekoliko tisuća planinara, rekreativaca i ljubitelja vina. Nakon cjelodnevne šetnje stazama Krndije i vinskim cestama Kutjevačkog vinogorja i obilaska klijeti i podruma domaćih vinogradara, Kutjevčani i gosti se okupe u središtu grada na Trgu graševine uz svečani mimohod sudionika proslave i tradicionalnu zabavu krštenja mošta. Ovo je idealna prigoda da posjetite Kutjevo, grad u kojem su prve trsove graševine donijeli Cisterciti daleke 1232., kada je izgrađen i čuveni vinski podrum, nezaobilazna točka gradske turističke ponude. Vino se u bačvama ovdje čuvalo stoljećima, a zidine podruma prema legendi kriju i ljubavnu priču slavonskog baruna Franje Trenka i carice Marije Terezije.

 

Biciklom ili pješke – uživat ćete u Požegi

Krenete li od središta Požege „Stazom sokola“ prema Požeškoj gori, nakon kilometar i pol doći ćete do vidikovca Sokolovac s kojeg puca prekrasan pogled na grad. Brdo je dobilo ime po fra Luki Ibrišimoviću „Sokolu“, koji je prema legendi iz ovih krajeva protjerao Osmanlije. Atraktivna požeška šetnica od Trga Sv. Trojstva preko Kalvarije do Sokolovca upotpunjena je sa 16 poučnih ploča koje prikazuju zanimljiv biljni i životinjski svijet, vegetaciju, geološke zanimljivosti, povijest grada i Požeške gore uz prekrasni pogled na panoramu Zlatne doline i slavonsko gorje. Ako ste ljubitelj biciklizma razveselit će vas činjenica da je područje Požege isprepleteno biciklističkim stazama. Jednako ćete uživati u vožnji okolnim brdima kao i po gradu kojeg su zbog njegovog administrativnog značenja nazivali slavonskom Atenom.

 

Pleternica – grad bećarca

Ako niste već bili, sigurno ste čuli za Cestu ruža i vina, koja u duljini 3,5 kilometra vodi od središta Pleternice, kroz prekrasnu prirodu i vinograde. Jesen je pravi trenutak da se uvjerite u ljepotu vinorodnih pleterničkih brežuljaka i bogatu kulturnu baštinu ovoga kraja. Tu su svetište Gospa od Suza, vrhovi Klikun i Starac s kapelicom sv. Petra, etno kuća Bello sa specijalitetima tradicionalne slavonske kuhinje, Ranč Čondić isprepleten šumskim šetnicama… Zanimljivo je da se u Pleternici glavni gradski trg nosi ime po bećarcu, a uskoro će se na njemu otvoriti i Muzej bećarca, koji će svjedočiti o značenju ovog napjeva koji je na popisu UNESCO nematerijalne baštine.

 

 

 

www.tzzps.hr

Facebook fan page