Trst i Lošinj obilježili povijesni let hidroavionom

Povodom povijesnog obilježavanja hidroavionske linije Trst- Mali Lošinj, u subotu 19. svibnja 2018. godine hidroavion je iz Trsta sletio u malološinjsku uvalu. Sjećanje je to na početak prvih komercijalnih letova kada je 1926. godine avionska kompanija S.I.S.A.  povezivala Trst i Torino, Zadar i Mali Lošinj.

Hidroavion je iz Trsta krenuo popodne, a u malološinjsku uvalu sletio sat vremena kasnije prevozeći talijansku delegaciju. Putnike su dočekale Mažoretkinje Grada Malog Lošinja, a gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić održala je pozdravni govor.
Svjedoci smo sve intenzivnijeg razvoja te suradnje s Regijom Friuli Venezia Giulia koja prepoznaje značaj dobrosusjedskih odnosa i potencijale koje oni pružaju za jačanje suradnje, naročito u prometnom povezivanju, hidrogliserskim linijama, gospodarstvu i kulturi. Dijalog i zajedništvo ono je što nas treba voditi u našim međusobnim odnosima. Za povezivanje Lošinja i Trsta zaslužna je obitelj Kozulich, podrijetlom s otoka Lošinja, koji su se u 18. i 19. stoljeću naselili u Trstu. U njihovim brodogradilištima su se gradili prvi putnički hidroavioni, a kasnije su osnovali i prvu talijansku avio-kompaniju S.I.S.A., preteču najpoznatije talijanske kompanije Alitalia. Naša uloga u ovom simboličnom obilježavanju je prije svega kulturna, ali preko kulture se puno toga može napraviti, smatra gradonačelnica grada Malog Lošinja Ana Kučić.
Nakon svečanog dočeka, u Villi Perli, ujedno i Zajednici Talijana Mali Lošinj, organizirana izložba s prikazom 36 povijesnih fotografija od 1920. do 1930. godine – zrakoplovne usluge hidroaviona S.I.S.A.. Izložba će biti otvorena sve do 15. rujna 2018. godine.

Obilježavanje povijesnog leta, s naglaskom na povezanost talijanskog i hrvatskog grada, održano je u organizaciji Nautičkog državnog instituta u Trstu, Regionalno Kulturne Institucije Istro-Dalmacije, zajednice Talijana u Malom Lošinju i Rijeci, Zajednici Lošinjana u Trstu, Grada Trsta, Narodnog sveučilišta u Trstu, Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja.

PR: TZ grada Maloga Lošinja