Udruživanjem sredstava za avio oglašavanje do jačanja Kvarnera kao avio destinacije

S ciljem jačanja avio prometa i razvoja Zračne luke Rijeka, Turistička zajednica Kvarnera je na čelu s direktoricom dr.sc. Irenom Peršić Živadinov, tijekom srpnja i kolovoza 2021. godine održala niz sastanaka na kojima je, među ostalim, bilo riječi o  otvaranju novih linija i tržišta te ulaganje u kampanje oglašavanja s avio prijevoznicima u 2022. godini. Na sastancima su uz direktora HTZ-a, mr.sc. Kristjana Staničića, zatim direktora ZL Rijeka, Tomislava Palalića sudjelovali i predstavnici turističkog gospodarstva Kvarnera što je inicijativa Turističkog vijeća Turističke zajednice Kvarnera, kojeg redom čine upravo članovi turističkog gospodarstva.

Glavna ideja ovih sastanaka je da upravo kvarnersko turističko gospodarstvo predloži i odluči koja su to njima važna tržišta s kojih imaju najveći interes za uspostavljanje letova (prvenstveno iz UK, Irske, Skandinavije, Rusije, sjevernog dijela Njemačke, i najvažnije povezivanje s destinacijama i zračnim lukama iz regije na koje postoje direktni letovi iz SAD-a poput Beograda, Splita i Dubrovnika).

Tako su do danas i obavljeni preliminarni razgovori s avio kompanijama, baš kako bi ih se uputilo na Javni poziv HTZ-a putem kojeg strateški partneri iskazuju interes za suradnjom za 2022. godinu, a koji će biti objavljen u zadnjem kvartalu ove godine.

Prema Ryanairu je upućeno pismo namjere za trogodišnju suradnju, koje je u Ryanair-u vrlo dobro prihvaćeno.

Također, održan je sastanak s predstavnicima Croatia Airlines-a, te je zatraženo da se izvidi mogućnost:

  • boljeg povezivanja Dubrovnika i Rijeke kako bi se putnicima koji slijeću izravnim letom iz SAD-a omogućio dolazak na Kvarner
  • uvođenja leta sa skandinavskog tržišta (primarno iz Copenhagena i/ili Stockholma ili drugih manjih aerodroma koji imaju bolje uvjete poslovanja)
  • uvođenja letova iz Ukrajine i/ili Rusije
  • češća povezanost s Munchenom.

Odrađeni su i razgovori s Eurowings-om, Wizz Airom, Jet2Com-om. Planira se uskoro i novi sastanak s Eurowings-om kako bi se izvidile mogućnosti daljnje suradnje i povećavanje broja avio linija za koje je zainteresirano turističko gospodarstvo s područja Kvarnera.

Također, jedan od zaključaka je bio da se na sljedeći sastanak pozove i gospodin Oleg Butković ministar mora, prometa i infrastrukture, kako bi baš kroz razne programe, natječaje (prvenstveno PSO – Public Service Obligation) koje provodi Vlada RH i resorno ministarstvo poboljšao daljnji razvoj prometa na ZL Rijeka.

Podsjećamo, Turistička zajednica Kvarnera u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama, turističkim gospodarstvom, JLS-ovima, PGŽ-om i HTZ-om već godinama udružuje sredstva za oglašavanje avio prometa kako bi se potakli dolasci na ZL Rijeka. Tako se i u 2021. godini udružuju sredstva za strateške partnere (avio oglašavanje), u ukupnom iznosu od 3.000.000 kn. Lokalne turističke zajednice udružuju 500.000 kn, turističko gospodarstvo 300.000 kn a JLS 1.000.000 kn, odnosno ukupno 1.800.000 kn, dok će TZ Kvarnera osigurati dodatnih 1.200.000 kn svojih sredstava. U ovoj godini su ugovorene promotivne kampanje s avio prijevoznicima u visini od cca 1.500.000 kn, a razlika od 1.500.000 kn (do udruženih 3.000.000 kn) postaje, slijedom odluke Turističkog vijeća, temelj i kapital za pregovore s avio kompanijama za 2022. godinu. Interes za regijom Kvarner kroz avio linije jača iz dana u dan, na zadovoljstvo gospodarskih subjekata i svih involviranih u turističkom sektoru.

„Ovakvim udruživanjem i zajedničkim snagama kvarnerski turizam postaje jači i pozicionira se i kao avio destinacija, ne isključivo kao auto destinacija. Kvaliteta ponude kvarnerskog turizma u posljednjim godinama konstantno raste te je potražnja za smještajem s 4 i 5 zvjezdica gotovo udvostručena pa avio promet zauzima sve značajniju funkciju“, izjavila je direktorica Peršić Živadinov.

Dosadašnja dugogodišnja suradnja u avio oglašavanju bila je primjer kako zajedništvo turističkih profesionalaca, gospodarstva, lokalnih turističkih zajednica, jedinica lokalne samouprave i Županije rezultira odličnim postignućima. Kroz udruživanje sredstava ostvareno je udruženo oglašavanje. Korist imaju svi: turističko gospodarstvo jer dobiva nova tržišta kojima je omogućen lakši dolazak u destinaciju, zračna luka jer se otvaraju novi letovi i povećava promet putnika, lokalna samouprava jer povećava zaposlenost i svoj udio u dobiti od turizma, turističke zajednice jer primjenom svojih projekata i ideja razvijaju turizam, promoviraju i stvaraju imidž destinacije te otvaraju nova tržišta…

TZ Kvarnera

Fotografija: Rene Karaman