Uskoro otvorenje prve hrvatske “Bajkovite šume” 

Tražite ideju gdje provesti vikend s djecom? Ne tražite dalje, mi smo otkrili prvu hrvatsku„Bajkovitu šumu“!

Ideje gdje i kako provesti vikend uvijek su dobrodošle pa zašto to ne bi bila najsjevernija točka Hrvatske u čijim vas šumama čekaju likovi iz bogatih legendi i predaja toga kraja: zmajevi, vile, babaroga, ali i povijesna baština – obitelj Zrinski koja je ovdje živjela.

Sve te priče koje bude maštu velikima, a naročito malima, mogu se virtualno doživjeti u „Bajkovitoj šumi“ koja se u kolovozu otvara u Lopatincu, svega pet kilometara od Čakovca. Ulaskom u tematski park ulazi se u veliku pripovjedaonicu na otvorenom, u pravu šumu gdje posjetitelje čekaju mitološka bića, a dočekuju ih vodiči preodjeveni u Auroru Veroniku Zrinski i Jurja Zrinskog.

Uz poučne i zanimljive priče vodiča moći će se, zahvaljujući interaktivnim panelima i AR tehnologiji istraživati i vizualno doživjeti mitološke likove, ali i na zabavan se način upoznati s povijesti ovoga kraja, njegovim vladarima i veleposjednicima. Svima će biti zanimljivo, a pogotovo djeci koja su, htjeli mi to ili ne, povezana s gadgetima. Upravo tu činjenicu iskoristili su izvođači ovog projekta i osmislili videosadržaj i interakcijske igre koje djeca i ostali posjetitelji mogu igrati na panelima i tabletima i, primjerice, spasiti šumu od zlih čarolija i naučiti o važnosti očuvanja okoliša i bioraznolikosti. Jer u prošlosti su ljudi čuvali ove šume jednako pažljivo kako to čine i čarobna bića. Upravo je zato i nastala „Bajkovita šuma“ – da podsjeti da su bajke, baš kao i šume, vrijedne čuvanja.

Jednom kad djeca upoznaju čudesne stanovnike „Bajkovite šume“, probudit će se njihova mašta i otključati stvaralaštvo. Stoga,posjetitelje se poziva i na neke od kreativnih radionica u kojima će djeca sama osmišljavati dodatke šumskoj bajci. Radionice su prilagođene različitim uzrastima, a zajednički im je edukativni cilj – usmjeriti djecu da promatraju prirodu i s njom se dublje povežu kroz kreativne aktivnosti i poticanje mašte.

Tematski park „Bajkovita šuma“ nastao je kao dio projekta TOUREX–čija se implementacija provodi u suradnji s tvrtkama Tenkescsárda (Mađarska) – Malo Selo d.o.o. (Hrvatska),sufinanciranog iz programa B Light Grant Sheme kojim se financira suradnja malih i srednjih poduzeća (MSP) na pograničnom području Mađarska – Hrvatska u sklopu INTERREG V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je €349.210,00 s intenzitetom potpore od 75 posto.

Dok se djeca zabavljaju i uživaju u spoju mitologije, povijesti i gadgeta, upravo uz pomoć modernih uređaja u „Bajkovitoj šumi“ može se povezati i sa stvarnošću, odnosno lokalitetima i ponudom ostalih interpretacijskih centara i poučnih staza, stvarnim povijesnim mjestima i ugostiteljsko-turističkim objektima pa će se u minuti vikend pretvoriti u pravu istraživačku avanturu po predivnom Međimurju.

Autentika

Fotografije: Lea Maria Martinjaš