VESELIJA ZIMA UZ MAŠKARE 2020. U CRIKVENICI

Završilo zabavno maškarano razdoblje prepuno doživljaja

Siječanj je tradicionalno rezerviran za početak najveselijih dana u godini. Najbolje maškarane zabave, rasplesane tradicionalne povorke, originalne maske, obilazak i pozdravljanje maškaranih grupa i udruga, čajanke i tombole i još puno maškaranih iznenađenja – sve je to i ove godine dočekalo posjetitelje Rivijere Crikvenice.

U Crikvenici je vladavina maškara počela 11. siječnja, i to tradicionalnim maškaranim druženjem u Matkovićima. Istoimena je maškarana grupa toplo dočekala i lijepo ugostila svoje brojne maškarane prijatelje s područja grada i iz okolice. Meštar crikveničkih maškara Damir Benić preuzeo je ključeve grada od gradonačelnika Damira Rukavine, zavijorila se maškarana zastava, maškare su i službeno počele. Meštar Bene je 12. siječnja u parku u centru Crikvenice otvorio svoju novu kancelariju u društvu stotinjak maškaranih mališana, a u njoj je dijelio diplome̶svojevrsne papirnate simbole čuvanja tradicije. Mališani su nakon otvorenja kancelarije uživali u uzbudljivom nedjeljnom poslijepodnevu na klizanju pod maskama. Ovaj je novi maškarani program proletio začas, a za zabavu su bili zaduženi medo Lino i animator. Vesele igre na ledu, maštovite maske i sjajna atmosfera, a sve to na jedinstvenom klizalištu uz more u centru Crikvenice.

Na subotnjim su maškaranim zabavama u crikveničkoj Gradskoj sportskoj dvorani svoje savršeno mjesto na plesnome podiju pronašli brojni maškarani i nemaškarani posjetitelji. Za izvrsnu atmosferu, ples, pjesmu i puno smijeha do ranih jutarnjih sati bili su zaduženi Indira Forza, „Koktelsi“, Jole, Maja Šuput, „Gazde“ i, naravno, glazbeni domaćin grupa „Point“. Svake su subote maske bile sve zanimljivije, a da zabava zaista i ostane nezaboravna, pobrinule su se najveselije galerije fotografija na maškaranim stranicama: www.maskare.net i Facebook stranici Maškare Crikvenica.

Posebno je veselo bilo u nedjelju, 26. siječnja, kada su se održavale dvije tradicionalne povorke, Dječja maškarana povorka i Velika maškarana povorka. Cijela je Crikvenica plesala i pjevala, a najviše je svakako uživalo oko 1.000 malih i 1.200 odraslih maškaranih sudionika.

Posjetitelje je i ove godine dočekao niz pogodnosti i popusta ujedinjenih pod nazivom „Vesela maškarana škrinjica“, a Grad Crikvenica je osigurao besplatan prijevoz Maškaranim City busom pa su posjetitelji subotnjih zabava bezbrižno uživali.

Održala su se i razna druga zabavna i sportsko-rekreativna događanja tematski posvećena maškarama:  18. siječnjaOtvoreni maškarani pikado turnir u Gradskoj sportskoj dvorani, 25. siječnja Humanitarni maškarani obrtnički kotlić na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici, 26. siječnja Rukometni maškarani turnir u dvorani OŠ Zvonka Cara, 15. veljače Maškarana šetnja do Kotora i Drenina, 19. veljače tradicionalno „Čakavsko maškarano zapolne“ u OŠ Zvonka Cara te 22. veljače Maškarani boćarski turnir i druženje u Gornjem kraju.

Crikvenički je hotel „International“ 19. siječnja, 2. i 16. veljačebio mjesto ugodnog druženja djece i odraslih na zabavnim čajankama uz tombolu.

Osim što je meštar Bene dobio svoju maškaranu kancelariju, a mališani nakratko maškarano klizalište u centru grada, ovogodišnje su Maškare imale još novosti: sjajanatraktivan plesni program na subotnjim maškaranim zabavama (18. siječnja Samba mania, 15. veljače Orijentalni ples) te posebne Maškarane večere, na kojima su se mogla kušati ukusna domaća jela.

Čitanje šentence u centru Crikvenice je 26. veljače podsjetilona događanja u protekloj godini, a ovogodišnji mesopust „Profitko“ je osuđen i spaljen, što je označilo i kraj ovogodišnjih Maškara u Crikvenici. Istoga su dana i Selčani presudili svome mesopustu, dok su dan ranije, 25. veljače, održali tradicionalnu Mlaću slame, vrijedan i jedinstven običaj koji s ponosom čuvaju i prenose na mlađe naraštaje.

Turistička zajednica Grada Crikvenice zahvaljuje svim suorganizatorima, suradnicima, pokroviteljima, sponzorima, medijskim pokroviteljima i, naravno, svim dragim posjetiteljima i sudionicima maškaranih događanja.

Šaljemo srdačan i veseo maškarani pozdrav sa željom da se vidimo i dogodine na Maškarama 2021.! Do tada, uživajmo zajedno u maškaranim uspomenama i najavama na www.maskare.net i Facebooku Maškare Crikvenica!

TZ grada Crikvenice