Vinski podrum u Dvorcu Otočec iz 13. stoljeća

Dvorac Otočec nalazi se na ljepuškastom otoku, u plitkom koritu rijeke Krke, punom sedrenih pragova i otočića, pored kojih zaigrano plivaju bijeli labudovi. Izgrađen je u dalekom 13. stoljeću u slikovitoj okolici brojnih vinskih tornjeva, te je i danas jedini sačuvani dvorac u Sloveniji. U njemu živi hotel visoke kategorije s pet zvjezdica, ponosni član međunarodnog društva hotelskih dvoraca Relais & Châteaux, kojim upravljaju Terme Krka.

Vinogradarstvo je tradicija okolnog područja. Dolenjska je poznata po posebnom vinu, kojeg podrumari ovdje prave već stoljećima – cvičku. Po obližnjim brežuljcima otvara se pogled na male zidanice, u čijim se podrumima nalaze pune posude mirišljavoga vina.

Vina želimo približiti inozemnim i domaćim gostima dvorca, te je zbog toga u jednom od dvorskih tornjeva uređena vrhunska vinoteka, koja je bogatu ponudu za goste otoka još dodatno obogatila. U vinoteci su mjesto pronašla cijenjena domaća i inozemna kvalitetnija; bijela, crvena, jaka, aromatična i slatka vina, koja vam u atraktivnom kružnom ambijentu dvorskog tornja i predstavljamo i poslužujemo. Svaki ljubitelj vina zna, da ih je potrebno čuvati na konstantnoj temperaturi, te da vinski podrum mora biti prozračan, taman i čist. Upravo takav je i vinski podrum Dvorca Otočec, kojeg po potrebi osvjetljava samo luster koji visi sa stropa i koji dočarava ugodnu dvorsku atmosferu.

 

PR: Terme Krka