VUKOVAR POKAZAO ZAJEDNIŠTVO: 2. Festival „Svi zaJEDNO HRVATSKO NAJ“ ujedinio Hrvatsku

Vukovar je od 3. svibnja sav u znaku drugog po redu Festivala nematerijalne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacijaSvi zaJEDNO HRVATSKO NAJ“.

“Prezentacija kulturne baštine, eno-gastro ponude Lijepe naše, dječji programi i kreativne radionice, razne atrakcije i predstavljanje turističkih manifestacija i destinacija, ulična kazališta, razni performeri i koncerti uz nastupe plesnih skupina jamstvo su dobre zabave za cijelu obitelj na ovom uistinu jedinstvenom Festivalu koji je ponovno ujedinio cijelu Hrvatsku”, istaknuo je Aleksandar Kovačević, renomirani zadarski producent i glavni producent Festivala „Svi zaJEDNO HRVATSKO NAJ“. 

Na Trgu Republike Hrvatske, u petak, 3. svibnja svečano je otvoren 2. Festival „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ”, a bogat program s prezentacijom nematerijalne kulturne baštine Hrvatske  traje još do nedjelje, 5. svibnja. Festival ove godine ima i međunarodni karakter, pa su mu se pridružili i sudionici-gosti iz susjednih država,  a Vukovarske ulice i trgovi koji su ovih dana prepuni ljudi, posebno privlače i večernji koncerti velikih zvijezda među kojima se na sam dan otvorenja za užarenu koncertnu atmosferu pobrinulo Prljavo kazalište, a ništa manje atrakcije su i koncerti Dubrovačkog simfonijskog orkestra,  Miroslava Škore,  Jure Stublića i grupe Film, Jurice Pađena i Aerodroma, skupine Kries i drugih zvučnih imena.

Svečanosti otvorenja nazočila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Gabrijela Žalac te izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Balić kao i brojni drugi ministri te saborski zastupnici, ali i drugi uglednici poput Ćire Blaževića.

„Vukovar simbolizira zajedništvo i ovo je doista pravo mjesto i pravo vrijeme da to zajedništvo prezentiramo u svoj punini bogatstva i kulture nematerijalne baštine koju nastojamo sačuvati i svijetu prikazati upravo u ovom gradu. Od srca zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ovog događaja kao i svim sudionicima. Rezultati dolaze kroz marljiv rad i zajedništvo i siguran sam da će u godinama pred nama ovaj festival i dalje rasti“, poručio je iz Vukovara  gradonačelnik Ivan Penava.

U aktivnostima i programu Festivala sudjeluju i počasni ambasadori festivala –  nadbiskup đakovačko-osječki, mons. Đuro Hranić, glavni  urednik Večernjeg lista Dražen Klarić  i izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Daliću čija je promocija knjige „Rusija naših snova” održana u sklopu otvorenja Festivala.

Festival se održava u organizaciji Grada Vukovara, u produkciji agencije Organizatori bez granica, uz  podršku Vukovarskog piva, Hrvatske Lutrije, HDS-ZAMP-a i brojnih volontera. O velikome značaju Festivala svjedoče i brojna pokroviteljstva Festivala i važni pokrovitelji među kojima su Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, Vlada RH, Predsjednik Hrvatskoga sabora, Ministarstvo turizma, Ministarstvo kulture, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska matica iseljenika, Hrvatska zajednica županija, Hrvatski sabor kulture, Hrvatski svjetski kongres i Đakovačko-osječka nadbiskupija.

PR: Kora Dilić

Fotografija: Marko Balaži