Završetak 16. Ninske šokolijade

Već nadaleko poznata diljem Hrvatske ali i šire, već 16 godina privlaći posjetitelje i glasi za jedinstvenu međunarodnu manifestaciju najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada; 16. Ninska šokolijada privela se kraju. Zaljubljenici u gastronomske delicije, tradiciju i naravno dobru feštu uživali su u romantičnooj ljetnoj večeri u starogradskoj jezgri Nina. Posjetitelji su imali priliku degustirati ovu samozatajnu ninsku deliciju. Uživajući potom u aromatičnom okusu koji sa sobom vuče povijest dugu dvijesto godina i  više, a o posebnom ugođaju pobrinule su se folklorne skupine iz Hrvatske i inozemstva. Prigodnim govorom na Fešti obratili su se: ispred   Ministarstva turizma glavni tajnik Ivo Bašić, Zdenko Stulić predsjednik ocjenjivačkih žirija te u ime organizatora direktorica Turističke zajednice Grada Nina Marija Dejanović. Šokolijada je dodatno bila obojena navijačkim simbolima te u ozračju velikog srca Hrvatske koje je bilo usmjereno na bodrenje i praćenje Vatrenih u finalu nogometnog prvenstva, te je čitav program bio dodatno začinjen tim emocijama.

Ove se godine u natjecateljskom programu za titulu najboljeg šokola borilo 63 natjecatelja. Najbolje je šokolare odabrao ocjenjivački sud , razdvajajući prvo i zadnje mjesto tek u nijansi aromatičnog okusa. Najbolji su se ocjenjivali u dvije kategorije Ninski šokolari i Šokolari iz ostalih mjesta u okolici Nina. Stoga su bila dva ocjenjivačka suda koja su imali velik posao, ali su još jednu godinu za redom iznenadili svojim ocjenjivačkim sposobnostima i ustvrdili da kvaliteta ovog autohtonog proizvoda „malog mista“ iz godine u godinu raste.

Članovi žirija u kategoriji Ninski šokolari su bili Ive Pijaca, Šime Stulić, Zdravko Barać, Matija Majda Morović, Vlado Kovačević i Mario Vuksan.

Članovi žirija u kategoriji Šokolari ostala mjesta su bili Lovro Jurišić, Slavko Štulić, Bože Bakić, Marijan Tomac, Dolores Barać, Ivanka Bačić i Lori Jurac.

Pobjednici u kategoriji Šokolari iz Nina su 1. mjesto Sjauš Branko, Mateja Šalov, 2. mjesto Lovre Stulić i 3. mjesto  Matija Šalov.

Pobjednici u kategoriji Šokolari iz ostalih mjesta su 1. mjesto Mladen Jureško iz Mrljana, 2. mjesto Milan Čolak iz Krneze te 3. mjesto Gorana Budija iz Vira.

Prigodom prihvaćanja pokroviteljstva nad ovogodišnjom Šokolijadom uvažena predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović je rekla: “Uz zahvalu na upućenoj zamolbi, koristim prigodu izvijestiti da s iznimnim zadovoljstvom prihvaćam pokroviteljstvo nad ovom jedinstvenom manifestacijom koja pridonosi očuvanju i promociji autohtonih hrvatskih gastronomskih i poljoprivrednih proizvoda, prije svega ninskog šokola. Uvjerena sam kako će Šokolijada i ove godine privući, veliki broj posjetitelja i kvalitetno predstaviti bogatstvo hrvatske gastronomske ponude te pridonijeti uspješnosti turističke sezone u ninskom kraju.”

Kako je već medijskih javljano pokroviteljstvo nad Šokolijadom pored Predsjednice Republike Hrvatske prihvatili su: Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, Zadarska županija i Grad Nin.

PR; TZ grada Nin

Fotografija; Ana Glavan