ZELENO-PLAVA ZIPKA HRVATSKE

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

Dolaskom u Sisačko-moslavačku županiju dotičete Moslavinu, Posavinu, Pounje, Slavoniju, Pokuplje, Turopolje, Banovinu i Kordun.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Duga urbana naseljenost (oko 2500 godina) i izvanredan smještaj na dodiru triju rijeka Save, Kupe i Odre, učinili su Sisak vrlo važnim gradom u povijesti Hrvata. Trokutasta utvrda staroga grada iz 16. stoljeća, odlično očuvana osnovni je cilj svakog turista. Tvrđava Stari grad poznata je po veličanstvenoj pobjedi Hrvata nad Turcima 1593. godine, prvom velikom porazu do tada nepobjedive turske vojske u Europi.

Barokna palača – Mali kaptol i klasicistička palača -Veliki kaptol, Stari most od cigle preko Kupe, etnološki park… najčešće su posjećeni objekti u gradu Sisku.

U rujnu Kupom u jednoj noći isplovi 10 splavi između Novoga i Starog mosta. Svaka od njih predstavlja  kostimografijom, scenografijom i izrečenom riječju, neku od priča iz pojedinog povijesnog razdoblja u manifestaciji – Keltska noć.

Istovremeno su na obali postavljeni tabori iz keltskog i rimskog doba, srednjeg vijeka, te iz Domovinskog rata.

Velika fešta sisačke povijesti i sadašnjosti, po mnogima i nagoviještaj budućnosti, okončava se prekrasnim vatrometom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sisak je polazna točka za obilazak parka prirode Lonjsko polje koji je smješten uzduž rijeke Save na području Sisačko-moslavačke županije i jedinstven je rezervat ptica. Prostire se na površini većoj od pedeset tisuća hektara i čini najveće zaštićeno močvarno područje u cijelom dunavskom porječju, koje zbog svojih hidroloških i geomorfoloških osobina obiluje izuzetno velikom raznolikošću flore i faune. Tako se ondje mogu pronaći gotovo sve biljke vlažnih i močvarnih staništa koje rastu na europskom tlu, više od 550 vrsta, a u Lonjskom polju se gnijezdi i veliki broj ptica močvarica – bijele rode, žličarke, razne čaplje, štekavci i orlovi kliktaši, te mnoge ptice selice. Unutar parka postoje i dva posebna ornitološka rezervata, Krapje đol i Rakita. Posebnu vrijednost parka čine sela s očuvanim tradicijskim obilježjima i tipičnim drvenim posavskim kućama, starim i više od dvjesta godina. Rađene su isključivo od prirodnih materijala, kuće su povezane drvenim klinovima, bez upotrebe i najmanjeg čavla, a ne bojaju se nego poprimaju prirodnu patinu. Nekada su ih mladići prije ženidbe rastavljali i nanovo podizali tamo gdje su planirali započeti zajednički život sa svojim budućim životnim družicama. Danas su u Lonjskom polju osobito posjećena sela Krapje i Čigoč, u koje zbog bijelih roda što se gnijezde na krovovima kuća redovito dolaze turisti čak i s drugih kontinenata, pogotovo Japanci. Na inicijativu Zaklade europska prirodna baština Čigoč je 1994. godine proglašeno europskim selom roda, dok je Krapje 1995. postalo selom graditeljske baštine. Osim promatranja roda, Lonjsko polje turistima pruža i pregršt drugih zanimljivosti s ponudom raznih turističkih sadržaja. Naime, već mnoga obiteljska seoska domaćinstva, koja se bave seoskim turizmom gostima pružaju mogućnost da u Lonjskom polju provedu aktivan odmor, nudeći im niz rekreativnih sadržaja – od vožnje konjskom zapregom, čamcem, biciklom po označenim stazama do ribolova, jahanja itd.

 

Na području općine Lipovljani u skladnom suživotu uz većinski hrvatski narod živi i 11 nacionalnih manjina. Ta raznolikost prepoznatljivost je i bogatstvo općine Lipovljani.

Lipovljanski sureti prvi su put održani 1976. godine i bili su jedina manifestacija nacionalnih manjina u tadašnjoj državi.

2010.godine, nakon duge pauze, na inicijativu županice Marine Lovrić Merzel oživljena je najveća manifestacija kulture, jezika i stvaralaštva nacionalnih manjina u Hrvatskoj, te je Hrvatskoj i Europi odaslana jasna i snažna poruka o suživotu, toleranciji i multikulturnom bogatstvu hrvatskog naroda i pripadnika nacionalnih manjina.

Okrugli stol na temu suživota, interkulturalnosti i multikulturalnosti nacionalnih manjina u Hrvatskoj na obnovljenim “Lipovljanskim susretima”, služi prije svega, kao forum za utvrđivanje tema koje se tiču postignuća, uspjeha, mogućnosti, položaja, uloge, problema zaštite prava nacionalnih manjina, odnosa između hrvatskog naroda i manjina kao i odnosa između pripadnika manjina, te brojnih drugih aspekata manjinske problematike.
Kulturno-umjetnička društva, sudionici programa, prikazuju bogatstvo svojih narodnih nošnji, običaja i gastronomije matičnih zemalja.

100 kilometara južno od Zagreba, oko srednjeg toka rijeke Gline, pod obroncima slikovitih brežuljaka smjestilo se atraktivno i europski poznato termalno kupalište i lječilište – Topusko, do kojeg je moguće doći preko Karlovca, Siska i Petrinje, te Lasinje. Povijest Topuskog počela je prije više od 3000 godina kad su Japodi došli na izvore termalne vode. Rimljani su ostavili prepoznatljive tragove termi za ratnike i ratne osvajače. U parku Opatovina danas se može vidjeti ostatak veličanstvene građevine iz 13. stoljeća – portal crkve Blažene Djevice Matije od Pohoda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lovrenčevo u Petrinji – deseti dan svakog kolovoza rezervirajte za doživljaj  procesije na petrinjskim ulicama, kušanje fiš paprikaša…

Poželite li delicije od kestena u svim mogućim oblicima – dođite na  Kestenijadu u Hrvatskoj Kostajnici –  turističko-kulturnu manifestaciju izložbenog i prodajnog karaktera, pod pokroviteljstvom županice Marine Lovrić Merzel na kojoj brojne udruge i lokalno stanovništvo predstavljaju način života u ovom području.

Po broju sudionika, izlagača i posjetitelja, Kestenijada je prerasla regionalne okvire i postala manifestacija državnog karaktera, na kojoj se promoviraju autohtoni proizvodi, kulturna, povijesna i prirodna baština Sisačko-moslavačke županije.

Uz organizirani prijevoz iz Zagreba -“Kesten cug“ gostima se nudi raznoliki kulturno zabavni program, te kušanje tradicionalnih slanih i slatkih slastica ovoga područja.

Posjetitelje dočekuju izložbe, koncerti, nastupi folklornih grupa, sportska natjecanja, radionice zaboravljenih starih obrta i zanata, izrada predmeta od drveta i pruća, predstavljaju se stari običaji, tradicionalni i novi proizvodi ovoga kraja (pčelinji proizvodi, proizvodi od kestena, domaći sokovi,vino i ljuta pića, lavanda i proizvodi od lavande, i dr.), a omogućen je i organizirani obilazak okolnih šuma, vožnja čamcima, ribolov.

 

Izložba konja u Sunji– mjesto je gdje možete vidjeti naljepšeg hrvatskog konja posavca,  pogledati natjecanje za najljepšu snašu i zapregu, provozati se skelom i probati gastro specijalitete Donje Posavine.

A sad poslastica za nepca poznavatelja dobre vinske kapljice – 45 godine duga tradicija održavanja smotre grožđa i vina – Voloderske jeseni. Na manifestaciji sudjeluju folklorne skupine iz cijele Hrvatske, nudi se i vožnja zapregom, etno izložbe uz atrakciju pečenja vola na ražnju.

Moslavina je poznati vinogradarski kraj gdje je uzgoj vinove loze započeo još u rimsko doba, a tradicija uzgoja zadržala se do danas. Ona je domovina autohtonih vina moslavac i škrlet koji je ujedno i najtraženiji jer uspijeva samo u Moslavini, te vina bijeli pinot, rizling i frankovka. Posjet vinskim cestama Moslavine nudi poseban doživljaj i zasigurno će ostati u sjećanju svakome tko posjeti ovaj vinorodni kraj u zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja.

Sisačko-moslavačka županija nudi vam opuštanje u netaknutoj prirodi, vraćanje u neke davne dane, opuštanje u ljekovitim vodama, uživanje u domaćim jelima i dobroj moslavačkoj kapljici… svakako je vrijedno dolaska.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.