10. Hrvatski kuharski kup: Medeno srce Zagreba

Nakon što su četiri kola Hrvatskog kuharskog kupa održana u Vinkovcima, Kutini, Donjoj Stubici i Bjelovaru, 5. završno kolo održalo se u zagrebačkom hotelu Sheraton. Natjecatelji su tom prigodom svoje stručno znanje pokazali u pripremi svečane hladne plate od buta divlje svinje i šumskih gljiva, toplo glavno jelo s prilogom od pileća prsa, camembert sira i vrhnja za kuhanje te desert od čokolade, meda i orašastih plodova.

Iako je Marija Bošnjak iz Vinkovaca pobijedila u dvije od tri kategorije, ukupnu pobjedu 5. kola odnio je Ante Ojdanić iz design hostela Goli&Bosi iz Splita. On je bio drugoplasirani u pripremi glavnog jela i deserta, a uvjerljivo je pobijedio u pripremi hladne plate.

No, Marija Bošnjak sa svojom pomoćnicom Ana-Marijom Stanković nije imala razloga za nezadovoljstvo.  U ukupnom poretku, koji je rezultat cjelogodišnjeg rada i truda u svih pet kola kupa, imala je dovoljnu bodovnu prednost prikupljenu na prva četiri natjecanja te je sasvim zasluženo podigla u zrak veliku kristalnu kuhaču kao ukupna pobjednica desete jubilarne sezone Hrvatskog kuharskog kupa.

Na završnoj svečanoj večeri, gdje su uzvanici imali priliku i kušati sva pripremljena jela, veliku kristalnu kuhaču kao i mnogobrojne nagrade sponzora, uručio joj je Slavko Kojić, pročelnik gradskog ureda za financije grada Zagreba uz pomoć predsjednika HKS-a Damira Crlenog. Drugo mjesto u konkurenciji od preko 20 kuhara, pripalo je Anti Ojdaniću dok se na treće mjesto plasirao Anđelko Pomper iz restorana Zlatne gorice iz Varaždina.

Nelaki zadatak ocjenjivanja i vrednovanja svih pripremljenih jela pripao je eminentnim kuharima, članovima Sekcije ocjenjivača HKS-a, Branku Ognjenoviću, Gostimiru Dragiću, Vladimiru Balentu i Branku Žufiki koji su osobitu pažnju
posvetiti vanjskom izgledu, sastavu i naravno, okusu jela, a kreativnijim i složenijim jelima davali su i više ocjene.

P. R.