110. PLIVAČKI MARATON ŠILO-CRIKVENICA – SVI PLIVAČI DOPLIVALI DO CILJA, A POBJEDNIK ODLUČEN U SAMO 2 SEKUNDE

Spremni plivači, njihova vesela pratnja – obitelji i prijatelji, prekrasan miran dan, zdrav morski zrak, gužva na obali i na moru – teško je procijeniti je li u subotu, 15. kolovoza, bilo veće uzbuđenje na startu u Šilu ili cilju u Crikvenici. Najstariji se plivački maraton na Jadranu održao 110. put, a zbog epidemioloških razloga se prijaviti moglo samo 110 sudionika pa su mnogi ostali pomalo razočarani zbog nesudjelovanja.Naime, za prijavu je trebalo imati i najbrži prst na elektroničkim prijavama, jer se svih 110 sudionika prijavilo u samo 5 sati te one neodlučne i sporije ostavilo izvan konkurencije!

Dionicu od Šila na otoku Krku do Crikvenice ove je godine uspješno preplivalo 106 natjecatelja svih dobnih skupina, dok su 4 plivača odustala u zadnji čas, prvenstveno zbog odluka njihovih matičnih država o obvezi zadovoljavanja posebnih mjera pri povratku iz Hrvatske. Sudionici su najviše bili domaći plivači iz cijele zemlje, no bilo je i sudionika iz Italije, Slovenije, Slovačke, Nizozemske. Na radost organizatora svi plivači koji su startali u Šilu su uspješno doplivali do cilja u Crikvenicite pokazali zavidnu fizičku spremnost za ovo zahtjevno natjecanje. Posebno treba napomenuti da se zbog specifičnosti godine ovaj plivački maraton nije bodovao za Cro cup pa nije bilo puno profesionalnih plivača iz klubova daljinskog plivanja, kojima je Crikvenica inače jedna od postaja u njihovom kupskom natjecanju. Rekord staze nije bio ugrožen, no ipak su postignuti odlični rezultati.

Apsolutni pobjednik 110. Plivačkoga maratona Šilo– Crikvenica jeLeon Martinjaš, član KDPSR„Poreč“, a isplivao ga je u vremenu od 44 minute i 26 sekundi. Iako je staza duga 3.500 metara, ukupnog pobjednika odlučila je gotovo nevidljiva fizička prednost i vremenska od 2 sekunde te je drugo mjesto zauzeo DamianGardašanić iz Rijeke (44:28) dok se na postolje u apsolutnoj kategoriji, po prvi puta nakon obnove maratona, popeo jedan Crikveničanin, vrlo mladi Ivan Peko-Lončar s vremenom 46:21. On je ujedno i najbolji Crikveničanin te najbolji u svojoj kategoriji muškarci do 15 godina, a nada se jednog dana postati apsolutni pobjednik ovoga maratona!

U ženskoj konkurenciji pobjednica je Stela Krajnik (49:36) predstavnica HAKDP “Mladost” Zagreb s ukupno 11. najboljim vremenom u cilju, druga je Silvia Canazza iz Italije (50:13), a treća Lucija Hađina (53:26) iz Zagreba. Najbolja Crikveničanka je sedma žena iz ukupnog poretka žena Ira Tasić u vremenu 1:04:03.

U konkurenciji je bilo 21 plivača s područja Grada Crikvenice, koji su ostvarili zapažene rezultate u svojim kategorijama. Nastupilo je 16 maloljetnih plivača uz suglasnost roditelja, a od ukupnog broja plivača u utrci je bilo 27 žena. Najstariji plivač rođen je 1950. godine, a plivala je i cijela četveročlana obitelj Karlović iz Zagreba (roditelji i dvojica sinova).

Plivački maraton je pratila i Sportska televizija, a prilog će biti emitiran u utorak u 17:25 sati te u srijedu 10:15 sati.

Pozitivni dojmovi, lijepe uspomene, novi doživljaji i prijateljstva, sportsko natjecanje s rekreativcima u prvom planu – zakazujemo susret u isto vrijeme i na istome mjestu isljedeće godine! Ali u nadi da će 2021. godine maraton opet napuniti crikvenički akvatorij i imati veliki broj sudionika, koji će opušteno trenirati u nadi da će se upravo oni popeti na pobjedničko postolje. Vidimo se na 111. Plivačkom maratonu Šilo  –  Crikvenica!

TZG Crikvenice