120 godina turizma u Selcu

U kolovozu svake godine Selce slavi turizam. Prisjeća se svoje vrijedne turističke tradicije, i tako već punih pedesetak godina zaredom na isti dan, 4. kolovoza.

Manifestacija se u počecima se zvala Venecijanska noć, a kasnije je preimenovana u Dan turizma, jer se 4. kolovoza davne 1894. otvorilo prvo kupalište u Selcu.

Selce-Dan turizma

Ove će godine vladati posebno svečano ozračje, jer Selce obilježava čak 120 godina turizma! Slavit će se puna 3 dana, i to od 2. do 4. kolovoza 2014. Očekuje nas bogati program, u kojemu će jednako uživati odrasli i djeca, ljubitelji dobre glazbe i ukusnih specijaliteta.

Krenimo redom. U subotu, 2. kolovoza, program započinje u 19 sati na rivi, gdje će, u sklopu ‘Primorske noći’, brojni izlagači posjetiteljima nuditi izvorne i domaće proizvode te originalne suvenire i rukotvorine.

U 20:15 će na Harmici u centru nastupati puhački orkestar iz Male Subotice u Međimurskoj županiji, a u 21 h će ekipe na rivi kuhati buzaru od dagnji u kotlićima u ugodnom društvu glazbenoga sastava ‘Klamaruša’, koji će nas zabavljati izvodeći tradicionalne primorske i ostale pjesme.

Nedjeljni program započinje u 20 h u galeriji ‘Stara škola’ Selce otvorenjem zanimljive izložbe replika povijesnih brodova izrađenih od šibica. Središnje gastro događanje prigodnoga imena ‘120 kila lignji za 120 godina turizma’ je u 21 h na rivi, a istovremeno će se za ugodno ozračje i zabavu pobrinuti grupa ‘Dalmatino’.

Sam Dan turizma, 4. kolovoza, slavit će se od jutra prema tradicionalnom rasporedu. Tako će u jutarnjim satima, počevši od 10, na rivi u centru Selca domaćini, članovi ribolovnoga društva ‘Oslić’, gostima nuditi besplatnu porciju slasne pržene ribe te čašu domaćega vina, a pjevat će ‘Trio Crikvenica’.

U 20 sati započinje fešta na rivi uz grupu ‘Aurora’. Pola sata kasnije iz selačke luke na panoramsku noćnu vožnju kreću barke osvijetljene feralima i ukrašene jasenovim granama. Na čelu ove impresivne morske povorke bit će veliki jedrenjak ‘Paša’, što će, uz romantična treptava svjetla ferala i prekrasne boje kojima sunce pozdravlja toplu ljetnu večer, stvoriti nezaboravne slike u akvatoriju Rivijere Crikvenica. Trodnevna će svečanost završiti ponoćnim vatrometom.

TZ GC