22. Vinistra: Najveća manifestacija posvećena vinu

U porečkoj sportskoj dvorani Žatika održana je 22. izložba vina i vinarske opreme – Vinistra, koja je ovom prilikom okupila oko 120 izlagača i oko 10.000 posjetitelja koji su imali prilike kušati vina istarskih vinara, ali i vina iz nekoliko gostujućih regija.

Ovogodišnja 22. Vinistra svečano je otvorena u petak 9. svibnja, a okupljene su  pozdravili Nikola Benvenuti, predsjednik udruge Vinistra; Edi Štifanić, gradonačelnik Poreča; predsjednica HGK županijske komore Pula, Jasna Jaklin Majetić; Valter Flego, župan Istarske županije te Darko Lorencin, ministar turizma RH i Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede RH. Kao posebni gosti ovogodišnje Vinistre pozdravne govore održali su i veleposlanica Republike Francuske, Michèle Boccoz te predsjednik regionalnog vijeća pokrajine Champagne-Ardenne, Jean Paul Bachy, koji je ujedno i predsjednik Skupštine europskih vinskih regija (AREV).

Program Vinistre od petka do nedjelje obilježila je nekolicina predavanja interesantnih vinarima i vinogradarima a tiču se trošarina i posebnih poreza koje je održao Zdravko Adamović, voditelj Odjela za alkohol iz Sektora za trošarine i posebne poreze Carinske uprave. Dr.sc.Marijan Bubola s Instituta za poljoprivredu i  turizam iz Poreča održao je predavanje na temu zlatne žutice, veoma opasne bolesti vinove loze koja je tijekom 2014. godine službeno potvrđena u Istri.

Jedna od novosti  ovogodišnje Vinistre je besplatan ulaz  za predsavnike Ho.Re.Ca. sektora  i druge profesionalce vinske branše. Njima je, uz prethodnu registraciju, bio osiguran besplatan ulaz tijekom prva dva sata sajma kroz subotu i nedjelju, čime se željelo dati prostora za sklapanje poslova i razmjeni kontakata u doba dana kada je na sajmu posjećenost slabija.

Vinske reklame i naljepnice – izložba naziv je simpatične izložbe koju su osmislili i predstavili Goran Crnković i Mirjana Kos Nalis iz Državnog arhiva u Rijeci, a okuplja brojne etikete i oglase kojima su tadašnji proizvođači reklamirali svoja vina te priznanja i medalje s tadašnjih sajmova i smotri vina a kojima su vinari sudjelovali.

Predstavnici regije Champagne-Ardenne predstavili su na uvodnom predavanju koje se održalo u petak  gospodarstvo i turizam ove poznate vinske regije, turističke rute Champagne, podrume šampanjca i druge karakteristike njihovog turizma, a sve to uz degustaciju šampanjaca.

Od tradicionalnih degustacija koje prate izložbu u petak je održana degustacija terana koja je također povukla pitanje slovenske zaštite kojom se zabranjuje korištenje naziva teran našim proizvođačima. Degustaciju je vodila Danijela Kramarić iz Hrvatskog sommelier kluba, a vinari čija su vina sudjelovala u degustaciji su Geržinić, Tomaz, Benvenuti, Coronica i Kozlović. U subotu je održana degustacija istarskih pjenušaca Misal iz podruma obitelji Peršurić, posvećena nedavno preminulom Giordanu Peršuriću, jednom od prvih proizvođača pjenušaca u Istri. Preostali dio vikenda ostao je u  znaku vinskih mjehurića budući da su svoje šampanjce predstavili gosti iz Francuske, podrumi Legras, Waris-Hubert te Prestige des Sacres što je mnogima pružilo jedinstvenu priliku da kušaju prave šampanjce.

Gastronomski dio izložbe u kojemu se već tradicionalno gastronomija spaja s vinima članova izlagača obilježili su nastupi chefova  Maistrinog Luxury Divisiona; menije su predstavili Andy Gaskin, izvršni chef Luxury Klastera; Radovan Blagić, izvršni chef hotela Monte Mulini; Teo Ivanišević, izvršni chef  Hotela Lone; Nikola Hrelja, izvršni chef Hotela Adriatic te izvršna slastičarka iz Monte Mulini Hotela, Kristina Jehnić.  U subotu je na Vinistru došao i dinamični Damir Modrušan iz restorana Zigante iz Livada dok su iz Nizozemske došli chef Leon Mazairac iz restorana Podium Onder de Doom te Rene` Koelman iz sirane Bourgundisch Lifestyle – prvi  nizozemski proizvođač sireva kojemu je Guilde des Fromagers (Ceh proizvođača sireva) dodijelio majstorsku titulu Maître Fromager.  U nedjelju se na Vinistri predstavio poznati porečki restoran Divino koji je ujedno pružao i suport u logistici gostujućim restoranima, a završnica je pripala specijalistima mediteranske kuhinje, dalmatinskim gostima Braci Sanjinu, Zlatku Gallu i Hrvoju Zirojeviću.

Udruga cerebralne paralize Istarske županije  na čelu s dr.sc. Lorenom Lazarić Stefanović, na štandu kojeg je dijelila sa štandom  IQ – Istarska kvaliteta za vino, prodavala je vina nositelja IQ oznake po cijeni od 60,00 kuna, a sve u sklopu humanitarne akcije  koja već osmu godinu provodi projekt pod nazivom Zaplivajmo zajedno čiji je cilj omogućiti djeci oboljeloj od cerebralne paralize kvalitetan vid rehabilitacije kroz kontinuirano plivanje tijekom godine. U humanitarnoj akciji sudjeluju i udruga Vinistra te pulska tvrtka Medit kroz prigodnu prodaju boca vina iz berbe 2014. koje doniraju istarski vinari dobitnici oznake Istarske kvalitete za vino – IQ. Boce vina ukrašene su prigodnim etiketama s motivima plakata prerano preminulog dizajnera i dugogogodišnjeg prijatelja i suradnika Vinistre, Predraga Spasojevića,kao i kontra etiketom na kojoj su osnovni podaci sudionika ove humanitarne akcije.

Programski dio izložbe zaključen je tradicionalnim memorijalom Show Must Go On posvećenom Andriji Šipetiću Demianu, jednom od pokretača ove ideje koja po sedmi put sljubljuje istarske biske i kubanske cigare .

Vinistra je i ove godine iskoračila u porečke ugostiteljske objekte kroz sad već tradicionalnu manifestaciju naziva Prijatelji vinistre. Porečki ugostitelji su za vrijeme manifestacije gostima nuditi menije sa vinima izlagača na Vinistri te vina po promotivnim cijenama. Vinistra i Grad Poreč na taj način posjetiteljima Vinistre pružaju mogućnost da u eno-gastronomskim događanjima uživaju u cijelom gradu, a s Vinistrom prijateljuju restorani Divino, Gourmet, Sv. Nikola, L’insolito i Villa romana, dok su noćnu zabavu omogućili bar  Epoca i Papillon.

I. S.