3. Dani školjaka u sjeverozapadnoj Istri

Treći Dani školjaka u sjeverozapadnoj Istri predstavljeni su u Zagrebu (Matis Absolut Lounge) specijalitetima koje je pripremao chef Lorenzo Marušić iz umaške konobe Da Lorenzo.

Vrhunska jela od školjaka tijekom manifestacije koja se održava od 16. veljače do 23. ožujka nadopunjavat će odabrana vina iz umaške vinarije Fiore te maslinova ulja Franca Basiaca.

‘Školjka je izuzetno zahvalna i raznovrsna namirnica, a zimsko razdoblje je savršeno vrijeme za pripremu raznovrsnih jela, pošto su školjke najbolje i najsvježije upravo zimi. Bilo da se radi o klasičnim receptima poput buzare, pašte, rižota ili kreativnim modernim kombinacijama, s namirnicom poput školjke teško je pogriješiti’, istaknuo je Lorenzo Marušić.

Maslinar Franco Basiaco, vinar Andrea Paulić, direktorica TZ Novigrad Vesna Ferenac i chef Lorenzo MarušićIstarske školjke, poznatije lokalnom stanovništvu kao kapešante (Jakobove kapice), pedoći (dagnje), dondole (brbavice), mušule (kunjke), kanaštrele (češljarke) i oštrige (kamenice) posebnog su okusa zahvaljujući čistom podmorju. Na tanjur stižu iz izlova i uzgoja čija tradicija seže u antičko doba.

Dani školjaka jedna su od četiri ključne gourmet manifestacije turističkog klastera sjeverozapadne Istre, uz Dane švoja, jadranskih lignji i istarskih šparuga. Kroz jedinstveni koncept gourmet manifestacija, sjeverozapadna Istra predstavlja bogatu ponudu jela na bazi prepoznatljivih lokalnih namirnica, i to upravo u njihovoj sezoni.

‘Dani školjaka, kao i ostale tri manifestacije, pokazali su da ovakav način prezentacije bogatstva istarske gastronomske tradicije nailazi na dobar odaziv gostiju i domaćeg stanovništva. Gourmet ponuda pridonosi ne samo produženju sezone, nego i jačanju identiteta sjeverozapadne Istre kao destinacije koja gostima pruža puno više od sunca i mora’, pojasnila je Vesna Ferenac, direktorica Turističke zajednice Grada Novigrada, te pozvala sve ljubitelje istarske kuhinje u restorane u čijoj će se ponudi do 23. ožujka naći specijaliteti na bazi školjaka.

Uz konobu Da Lorenzo, u Danima školjaka sudjeluje još 11 restorana i konoba na području sjeverozapadne Istre: Ancora, Porto Salvore i Pergola iz Savudrije, Astarea iz Brtonigle, Badi iz Lovrečice, Melon, Nono, Villa Rosetta i Villa Viola iz Umaga te Navigare i San Benedetto iz Novigrada.

Lorenzo MarušićMenu by konoba Da Lorenzo
(chef Lorenzo Marušić)

– carpaccio od jakobovih kapica, crni tartuf, krema od čičoka i majoneza od sira grana padano

– pašta-fažol ‘plodovi Jadrana’ – redukcija od fažola s grilanim plodovima mora

– panzerotti punjeni brancinom, umak od kaneštrela, coulis od rukole, jestivo cvijeće

desert
– tiramisu al Brandy s amarettima

404 agency