3. Međunarodni kongres nutricionista

3. Međunarodni kongres nutricionista uspješno je održan protekli vikend u hotelu Panorama u Zagrebu u organizaciji Udruge Hrvatski Zbor Nutricionista, Udruge Nutricionizam Balans i Hrvatskog akademskog centraprimijenjenog nutricionizma s partnerom Britanskim društvom dijetetičara (British Dietetic Association).

Na samom otvorenju istaknut je cilj ovogodišnjeg Kongresa, a to je okupljanje nutricionista, ali i svih ostalih stručnjaka koji se u svom radu susreću s problematikom prehrane te prikazivanje širokog spektra djelovanja nutricionističke
struke.

Kongres je otvoren stručnim predavanjem prof.dr.sc. Irene Colić Barić, koja je prikazala aktualni status nutricionista kao struke u Hrvatskoj. Dodatno, najavljeno je osnivanje Komore prehrambenih tehnologa, biotehnologa i
nutricionista. Naime, potaknuti spoznajom o nastalim preprekama pri zapošljavanju prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista ukazala se potreba za reguliranjem spomenutih djelatnosti osnivanjem Komore i uspostavom sustava ovlašćivanja stručnjaka prehrambenog, biotehnološkog i nutricionističkog obrazovnog profila čime bi se stvorili dodatni uvjeti za ostvarenje gospodarskog oporavka Republike Hrvatske te omogućila konkurentnost na tržištu rada. Ministarstvo poljoprivrede je prepoznalo važnost ove problematike te je napravilo prvi korak kroz Zakon o poljoprivredi kojim je dana ovlast za osnivanje Komore prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista posebnim zakonom čija je izrada u tijeku.

Službeni program Kongresa nutricionista nastavio se kroz niz predavanja gdje su stručnjaci iznijeli najnovija znanstvena saznanja i aktualnosti povezane s nutricionizmom kao znanosti, nutricionizmom kao dijelom procesa liječenja, ali i dijelom životnog užitka i održivog razvoja.

P. R.