3. Pink Day: Ružičasti zaštitni znak Zagreba

3. Pink Day, Međunarodni festival ružičastih vina u zagrebačkome muzeju Mimara okupio je brojne domaće i inozemne proizvođače ružičastih vina, ponajbolje proizvođače ekstra djevičanskih maslinovih ulja te preko tisuću posjetitelja koji su mogli uživati u odličnoj atmosferi i kušati više od šezdeset nijansi roséa. Manifestacija je ujedno obilježila i Međunarodni dan žena uz slogan ‘Be good! Think Pink!’.

Ovogodišnji Pink Day ponovno je imao i humanitarni karakter i to kroz projekt Pink Week, koji je u suradnji s tridesetak hrvatskih restorana osmislio prigodne jelovnike u duhu ružičaste boje te prikupljao novac za Forum Europa Donna, udrugu koja se bavi prevencijom raka dojke. Na Pink Dayu svečano je i objavljenono da je udruga WOW (Women On Wine), organizator Pink Daya i Pink Weeka, zajedno s partnerima prikupila više od 20.000 kuna. Novac će se koristiti za kupnju aparata za intraoperativno zračenje koji uvelike smanjuje zračenje pacijentica i olakšava im oporavak.

Posebne gošće Festivala bile su Laura Marinelli iz Italije i Laurence Berlemont iz Francuske. Radionica ‘Maslinovo ulje s dvije strane Jadrana’ koju je vodila Laura Marinelli odgovorila je na brojna pitanja vezana uz sličnosti i razlike hrvatskih i talijanskih maslinovih ulja te je zaključeno kako svaka zemlja ima svoje sorte po kojima je posebna i koje je potrebno promovirati u svijetu. Enologinja Laurence Berlemont je pak na radionici ‘French Match’ sljubila nježne francuske rosée s francuskim sirevima te predstavila jedan zanimljiv gastronomski smjer.

Uz inozemne gošće radionice su održali i prof. dr. Edi Maletić ‘Autohtone hrvatske ružice’, a posebnu pozornost je privukao i okrugli stol ‘Žene u poduzetništvu’ u organizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta te radionica provokativnog naslova ’50 nijansi ružičaste’.

P. R. / Foto: Julio Frangen (WOW)