4. Festival sira u Svetvinčentu

Sredinom srpnja u Svetvinčentu se okupi veliki broj proizvođača sira iz Istre i šire regije.

Ove godine, na 4. Festivalu sira koji organizira Zadruga dva roga, bit će u Kaštelu negdje oko 20 proizvođača raznih sireva. Možemo reći da je i ovaj Festival međunarodnog karaktera jer su gosti proizvođači sira iz Slovenije. Istra će se predstaviti s najviše proizvođača, ukupno 11 s raznim vrstama sira. Ostali proizvođači koji donose svoje delicije dolaze iz Slavonije, Dalmacije, Karlovačke županije i tri proizvođača sira iz Slovenije. Priča o siru, izlagači sa sirevima, u Svetvinčentu smještena je unutar zidina Kaštela, a vrata Kaštela otvorena su za ljubitelje sira oba dana, petak i subotu 10. i 11. srpnja od 19 do 24 sata.

Tijekom dva dana, Svetvinčenat nudi još nekoliko programa koji mogu privući raznoliku publiku, od gastro nomada koji će doći isljučivo zbog sireva i degustacije istih, do onih zanimljivih i autohtonih priča koje vam možemo također ponuditi.

Lokalna akcijska grupa (LAG) južna Istra održat će predstavljanje LAG-a te programe i aktivnosti koje LAG nudi.

Na Mrkatu istrijanskega dela na Placi ispred Kaštela moći ćete doživjeti skok u prošlost. Desetak štandova prikazivat će kako su nekad radili kovači, stolari, izradu domaće tjestenine, klesari… Svi će oni ponovo oživjeti stare slike i vještine zanata iz davnina. Bit će u ponudi i proizvoda koji su izrađeni od kamena, maslinovog drva, domaćih proizvoda kao što je med, lavanda, maslinovo ulje, domaće rakije i drugih.

Na veselje dječice i odraslih koji su zadržali dijete u sebi, očekuje se i 16. Naj koza – manifestacija koja se održava svaku godinu u Žlinji ‘zad Kaštela’. Organizator je Turistička zajednica Općine Svetvinčenat, a pokrovitelj manifestacije Općina Svetvinčenat. Manifestacija je nastala zbog želje i namjere promocije domaće istarske koze te da se animira i promovira ulaganje u stočarstvo Istre.

Tradicionalna manifestacije najsigurnije privlači posjetitelje željne da vide nešto drugačije i originalno, što Naj koza zasigurno i je.

K. R.