4. Pink Day: Međunarodni festival ružičastih vina

4. Pink Day, Međunarodni festival ružičastih vina powered by WOW, u zagrebačkome Muzeju Mimara okupio je brojne domaće i inozemne proizvođače roséa i pjenušaca. Uz njih su bili i ponajbolji proizvođači ekstra djevičanskih maslinovih ulja na Festivalu u festivalu – Green in Pink.

Više od tisuću posjetitelja uživalo je u odličnoj atmosferi i kušalo stotinjak vrhunskih rosé vina.

Udruga WOW (Women On Wine) i ove je godine inicirala je humanitarnu akciju. Ove godine je to bio Pink Tuesday, održan 8. ožujka kad se skupilo 13.500 kuna. Bilo je to dovoljno za jednogodišnju školarinu Ivane Paladin, jedne od najuspješnijih studentica Agronomskog fakulteta, koja ljubav prema vinskim sortama gaji još od malih nogu. Prošavši selekciju humanitarne organizacije Dora, a uz pomoć WOW-ica, Lions kluba ‘Zrinjevac’ i organizacije poslovnih žena Zonta klub Zagreb – Ivana je dobila iskaznicu udruge WOW i prikupljene donacije.

Na samom Pink Dayu – sve su radionice, odreda međunarodne, izazvale veliko zanimanje i do posljednjeg popunile sva predviđena mjesta. ‘Italija u ružičastoj čaši’ – radionica je kojom su predstavnice talijanske udruge Donne del vino Piemonte, Fiammetta Mussio i Francesca Poggio, predstavile rosé vina iz ove regije koja je tradicionalno poznata po crvenim vinima. Poseban gost festivala bio je Tiziano Cacciani, poznati talijanski sommelier za maslinova ulja koji je vodio radionicu ‘Zelena Italija – zelena Hrvatska’ te sudionike upoznao s razlikama između djevičanskih i ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Slovenska radionica ”To Pink or Not to Pink” sudionicima je predstavila najbolja slovenska rosé vina, a ujedno najavila iskorak Festivala ružičastih vina i u Sloveniju (Maribor, 7. travnja). Stoga je radionici prisustvovala i slovenska veleposlanica Smiljana Knez.

I ovoga puta festival je pokazao da nije samo vinska smotra nego ružičasti, optimistični pogled na svijet i život te da svake godine ostvarujemo svoj cilj: podignuti ljestvicu kvalitete ružičastog vina, pokazati ženstvenu stranu vina, upoznati Zagreb s najboljim maslinovim uljima, promicati kulturu stola i umjereno uživanje u vinu – rekla je predsjednica udruge WOW i osnivačica Pink Day Zagreb, novinarka Sanja Muzaferija, predvodnica organizacijskog tima koji je činilo šest WOW članica.

P. R. / Foto: Julio Frangen