4. Portugieser Du Monde u Pečuhu

4. Svjetsko ocjenjivanje portugizaca Portugieser Du Monde, održat će se 1. i 2. travnja u Pečuhu (Mađarska) kojim se želi povezati renomirane proizvođače te sorte kao i internacionalne ocjenjivače uzoraka.

Vinoliva Wine & Food Communication iz Pečuha, krovni organizator međunarodne smotre portugizaca, podijelila je događaj u dva dijela. Prvi dan posvećen je strukovnom ocjenjivanju portugizaca u kulturnom centru Zsolnay, dok je drugi dan otvoren za sve posjetitelje od 15 do 20 sati.

Za sudionike je organiziran vinski posjet u Villány (gdje je prije 20 godina osnovana prva vinska cesta u Mađarskoj) kao i mnogobrojne nagrade, a onima iz naše zemlje organiziran je i posjet Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Pečuhu.

Članovi međunarodnog žirija do sad su bili redom vinski stručnjaci iz jedanaest zemalja (Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Slovačke, Austrije, Njemačke, Italije, Španjolske, Poljske i Čilea), a ove godine očekuju se i renomirani stručnjaci iz Južne Koreje, Kine, Portugala i Češke. Na ocjenjivanje se zaprimaju uzorci mladog portugisca – iz najnovije berbe (u ovome slučaju 2015. godina), zatim portugisci berbe 2014. godine i stariji, te mješavine crnih sorata u kojima portugizac sudjeluje s najmanje 25%. Novost ove godine je četvrta kategorija u kojoj će se ocjenjivati bijela, rose i pjenušava vina od sorte portugizac.

S Plešivičke vinske ceste uzorke su predali: PZ Plešivica – Branka Franjević, OPG Lacković-Golubić – Lacković Josip, Opg Ciban – Drago Ciban, Mladina d.d. – Robert Brkić i Saša Zec, OPG Gregorić – Željko Gregorić, OPG Ivančić – Krešimir Ivančić, OPG Puščak – Branko Puščak, OPG Jurkovac Ivica, OPG Josip Braje, Lagradi d.o.o – Mislav Velikanović te OPG Gregorić Franjo. Iz Kutjeva uzorak je predala Vinarija Mihalj – Branko Mihalj.

Ž. B.