400 vinskih entuzijasta na Istria Wine & Walku

Prvi vinski pješački pohod pod imenom Istria Wine & Walk održan je na području sjeverozapadne Istre, a sudjelovalo je gotovo 400 ljubitelja istarskih vina i delikatesa.
Sudionici prvog pohoda iskusili su avanturu na 11 km inspirativne šetnje prelijepim istarskim krajolikom, sa sedam okrepnih postaja, u društvu osam vrhunskih istarskih vinara i sedam lokalnih proizvođača i ugostitelja.

‘Iznimno nam je drago da je prvi Istria Wine & Walk privukao toliku pažnju u svom prvom izdanju, što je dodatno potvrdilo atraktivnost sjeverozapadne Istre kao turističke i gourmet destinacije. Unatoč pesimističnim vremenskim prognozama imali smo sreće, pa je naša šetnja istarskim krajolikom bila obasjana suncem. Ovaj uspjeh nam je dodatna motivacija da nastavimo s održavanjem manifestacije i nastavimo s promocijom klastera sjeverozapadne Istre’, rekla je Sanda Bravar, direktorica TZ Grada Umaga.

Posjetitelji su na svakoj od sedam okrepnih postaja imali priliku kušati vina vrhunskih istarskih vinara te isprobati razne istarske specijalitete poput tradicionalnog pršuta, istarskog sira, tortelona i delikatesa od boškarina. Sladokusci su došli na svoje na posljednjoj postaji prije povratka u Buje i završetka prvog Istria Wine & Walka, gdje se nazdravilo uz tradicionalne istarske kroštule i fritule te nezaobilazni pjenušac.

Uz kušanje istarskih vina i delikatesa, sudionici su imali priliku obići vijugajuće ceste uz vinograde i maslinike, vidikovac s pogledom na planinske vrhove Ćićarije, te park prirode Škarline smješten nadomak Brtonigle. Svi zainteresirani imali su priliku obići i izložbu ‘Teran’ u galeriji Tigor te još dva vinska podruma nadomak Brtonigle.

Istria Wine & Walk dio je gourmet manifestacija klastera sjeverozapadne Istre koji se odvijaju tijekom turističke predsezone. Klaster sjeverozapadne Istre nudi posebnu gurmansku manifestaciju, pa tako ljubitelji hrane i pića u svakom trenutku mogu pronaći promocije istarskih namirnica koje najviše odgovaraju njihovom nepcu. Uz nedavno okončane Dane istarskih šparuga, tijekom godine održavaju se i Dani švoja, Dani školjaka i Dani jadranskih lignji.

M. M.