47. izložba vina kontinentalne Hrvatske

Za 47. po redu Izložbu vina kontinentalne Hrvatske pristiglo je ukupno 205 uzoraka, a najbolje ocijenjenim vinima uručene su i nagrade u sklopu dvodnevne svečanosti koja je održana u Svetom Ivanu Zelini.

U ime Vlade RH, koja je redoviti pokrovitelj ove manifestacije, Izložbu vina otvorila je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš. Događanju su prisustvovali ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras,  zelinski gradonačelnik Hrvoje Košćec, a Zagrebačku županiju je predstavljala pročelnica odjela za poljoprivredu Gordana Županac. Kako je Izložba uključena u program Rendez-vous, na otvaranju se obratila i zamjenica francuske veleposlanice Clélia Chevrier. Tijekom dva dana izložbu je obišlo više od tisuću posjetitelja, koji su degustirali vina i uživali u raznovrsnom programu.

Prostor sportske dvorane bio je uređen kao izlagački prostor, te prostor za poslovne susrete vinara, vinogradara i drugih sudionika u industriji proizvodnje i distribucije vina. Program je počeo radionicama, u sklopu kojih se najprije govorilo o vrstama čaša i njihovom utjecaju na kušanje vina. Zatim su se predstavili gosti stručnjaci, vinari i sommelieri iz Francuske koji su prezentirati francuske regije i održali stručne radionice na temu proizvodnje pjenušavih vina, uz prigodne degustacije. Vinar Jan-Ailbe Panman je predstavio pjenušava vina francuske vinarije Rives-Blanques te Limoux appellation kroz terroir, povijest i proizvodnju, dok je sommelierka Josiane Chassagnard organizirala prezentaciju i degustaciju šampanjaca i jakih alkoholnih pića Chaves du Chateau. Ova gostovanja organizirana su u sklopu manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj. Nakon toga uslijedila je ceremonija otvorenja i podjela nagrada i priznanja vinarima, a večer je završila zabavnim programom i koncertom grupe Kužiš stari moj.

47. izložba vina kontinentalne HrvatskeSubota je započela programom namijenjenim za žene, pa je najprije u organizaciji udruge WOW (Women on wine/Žene i vino) organizirana radionica i predstavljanje pjenušaca i šampanjaca koju je vodila Jelena Šimić Valentić. Nakon toga su žene uživale u modnoj reviji i showroom prezentaciji modne kolekcije Ksenije Vrbanić koju je pripremio Viktor Drago na način da je za modele koji su nosili odjeću odabrao žene iz Svetog Ivana Zeline. Dalje je u programu Izložbe naglasak stavljen na gastronomiju pa su se uz degustaciju vina mogli probati brojni i specijaliteti, od kojih valja posebno izdvojiti vinske sarmice i zelinske loparke.

Tijekom popodneva nastupili su Hrvatsko pjevačko društvo Sveti Ivan Zelina te KUD Slavko Janković iz Retkovaca – Andrijaševci, koji su prikazali dio običaja berbe grožđa. Posebno zabavno je bilo tijekom kviza za posjetitelje kada se birao najbolji poznavatelj gemišta. Nakon serije pitanja u kojima se tražilo znanje vezano uz sortu vina, omjer vode i vina, godište i slično, svi kandidati morali su proći i test u brzom ispijanju gemišta te nakon svega toga i otplesati valcer sa vinskom kraljicom. Među dvanaest prijavljenih najspretniji i s najviše točnih odgovora bio je Petar Devčić koji je osvojio krunu, lentu, butelje Kraljevine Zeline i on će sljedećih godinu dana s ponosom nositi titulu Kralja zelinskih gemišta. Događanje je u subotu završilo koncertom Teške industrije.

Na Izložbi su svoja vina izlagali proizvođači iz raznih područja Hrvatske poput  Međimurja, Zagorja, Plešivice, Prigorja, ali i gosti iz Makedonije i Srbije. Veliki interes je očekivano bio za vina koja su sudjelovala u natjecateljskom dijelu Izložbe. Dodijeljene su 64 zlatne, 72 srebrne, 40 brončanih medalja i 8 priznanja. Vina je ocjenjivalo stručno povjerenstvo od 15 degustatora, dobrih poznavatelja vina kontinentalne Hrvatske i pet predstavnika zelinskih proizvođača marke vina Kraljevina Zelina, pod vodstvom prof. dr. sc. Stanke Herjavec.

Posebno su nagrađena sljedeća vina:

Nagrada ‘Ljerka Habuzin’ – za najbolje ocijenjeno vino autohtone sorte kraljevina: OPG Puhelek – Purek Stjepan, sorta: Kraljevina, godina berbe: 2014.
Nagrada ‘Milan Pažić’ – za najbolje ocijenjeno bijelo suho mirno vino iz prethodne berbe: OPG Puhelek – Purek Stjepan, sorta: Sauvignon, godina berbe: 2014.
Nagrada za najbolje ocijenjeno bijelo suho mirno vino staro dvije i više godina: Žigrović Branimir, sorta: Sauvignon, godina berbe: 2013.
Nagrada ‘Pero Krznarić’ – za najbolje ocijenjeno bijelo vino s ostatkom neprovrela šećera, izuzev predikatnih vina: Iločki podrumi d.d. PO., sorta: Chardonnay Principovac, godina berbe: 2013.
Nagrada za najbolje ocijenjeno predikatno vino: Kutjevo d.d., sorta: Traminac, Ledeno vino, godina berbe: 2011.
Nagrada za najbolje ocijenjeno crno mirno vino iz prethodne dvije godine berbe: Podrumi Kolar, sorta: Cabernet Sauvignon, godina berbe: 2013.
Nagrada za najbolje ocijenjeno crno mirno vino staro tri i više godina: Vuglec Breg, sorta: Cabernet Sauvignon, godina berbe: 2011.
Nagrada za najbolje ocijenjeno pjenušavo vino: OPG Špoljar Barundić, sorta: Pjenušac Barun godina berbe: 2013.
Nagrada za najbolje ocijenjeno suho bijelo mirno vino podregije Sjeverozapadne Hrvatske: OG Jarec – Kure, sorta: Chardonnay godina berbe: 2013.
Nagrada za najbolje ocijenjeno bijelo mirno vino s ostatkom neprovrela šećera podregije Sjeverozapadne Hrvatske: Vinarija Cmrečnjak, sorta: Graševina Ledeno vino, godina berbe: 2012.
Nagrada za najbolje ocijenjeno crno vino podregije Sjeverozapadne Hrvatske: Vuglec Breg, sorta: Cabernet Sauvignon, godina berbe: 2011.
Nagrada Dragutin Stražimir za najbolje ocijenjen vizualni identitet boce: OG Puhelek – Purek Stjepan, sorta: Kraljevina, godina berbe: 2014.
Najbolje ocijenjeno vino – Šampion 47. izložbe vina kontinentalne Hrvatske: Vinarija Cmrečnjak, sorta: Graševina, Ledeno vino, godina berbe: 2012.

Sveti Ivan Zelina ima bogatu povijest proizvodnje vina i može se pohvaliti kao jedini grad u Hrvatskoj u kojem je tradicija održavanja vinskih izložbi stara više od jednog i pol stoljeća. Prva izložba vina na ovim prostorima održana je davne 1860. godine zaslugom Dragutina Stražimira (1821.-1891.) koji je svojim djelovanjem i znanjem sabranim u knjizi ‘Vinogradar’ učinio mnogo na vinogradarskoj ali i ukupnoj gospodarskoj svijesti ljudi ovog kraja. On je, postavio temelje modernog vinogradarstva, a svoja je vina izlagao i na izložbama širom Europe. O važnosti ove izložbe govori i podatak da su stručni ocjenjivački sudovi dosad ocijenili preko deset tisuća uzoraka vina. Ovako veliki interes dodatno ističe grad Sveti Ivan Zelinu kao jedan od najznačajnijih hrvatskih gradova u razvoju vinske kulture i tradicije.

P. R.