49. Ribarski tjedan u Crikvenici

Od 29. kolovoza do 5. rujna u Crikvenici će se održavati 49. Ribarski tjedan, manifestacija koja se organizira još od 1966. godine.

I ove će godine posjetitelji punih tjedan dana imati priliku uživati u brojnim zanimljivim i zabavnim događanjima, sjajnim glazbenim nastupima (Đani Stipaničev, klape Kampane i Kontra, Joso Butorac, Večer klapske pjesme…) te gastro i sportsko-rekreativnim programima.

Program započinje u subotu, 29. kolovoza, u jutarnjim satima, kada će se u centru Crikvenice održati likovna radionica Oslikaj ribicu, a u akvatoriju jedriličarska regata krstaša Ribarski tjedan. U 18 sati će u centru početi gastro program Fešta od dagnji, a u 20 sati zabavni program uz klapu Kampanel i grupu Trend. Brodari će počastiti posjetitelje pa oko 22.30 kreće besplatna noćna panoramska vožnja brodovima Elisabet, Kamelija, Plima i Primorka.

Tijekom tjedna domaćini su pripremili radionicu Riba ribi grize rep, na kojoj će polaznici moći naučiti pripremiti Crkveniške rupice, tradicionalno jelo od male plave ribe. Posebno zanimljivo će biti na kulinarskom show programu dva vrhunska kuhara – Dragana Viskovića i Zorana Delića, koji će Trg Stjepana Radića pretvoriti u dinamičnu kuhinju na otvorenom. Osim toga, gurmani će svaki dan moći guštati u drugom gastro programu pa će se, osim već spomenute Fešte od dagnji, održati i Fešta od orade, Fešta od sitne plave ribe, Fešta od plavica, Fešta od tune, Fešta od rupica i Fešta od lignji.

Bit će tu i događanja sportsko-rekreativnog karaktera, poput ribarenja i jedrenja s gostima, vaterpolo utakmice Trajekt kup te boćarskog turnira na Boćalištu Gornji kraj.  Neće uzmanjkati ni izložbi pa će se u prostoru TIC-a Crikvenica moći pogledati izložbe Miroslava Cimera i Marijana Mavrića, u Muzeju Grada Crikvenice izložbe ‘845° – Ad Turres’ i ‘Zlatni trag’, u Gradskoj galeriji Crikvenica izložba Ivana Balaževića te u Gradskoj knjižnici u Crikvenici izložba fotografija Marine Butorac.

Posebno zanimljivo će biti od 2. do 5. rujna, kada će članovi YC-a Jadro iz Selca u sklopu programa Stari guc za novo doba, uređivati tradicijsku brodicu na Trgu Stjepana Radića. Veselo će biti i na zatvaranju 49. Ribarskoga tjedna, 5. rujna, uz 1. Kup Mediterana – natjecanje mažoretkinja, u skopu kojega će centrom grada prodefilirati tristotinjak mažoretkinja iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije, Crne Gore, Poljske, Češke…

M. B.