5. Place2go svečano otvoren

Međunarodni sajam turizma Place2go petu je godinu zaredom u zagrebačkom Boćarskom domu posjetiteljima otvorio vrata. Više od 160 izlagača iz 19 zemalja predstavit će svoju destinaciju, a tu su i restorani koji će privući vrhunskim specijalitetima te zanimljiv program predavanja. Sajam je svečano otvorila direktorica Damjana Domanovac.

‘Ove se godine prvi put na sajmu predstavljaju neke nove destinacije poput Maroka, Japana i Izraela, a na B2B petak prijavio se još veći broj poslovnih susreta. Iznimno nam je drago što smo i ove godine uspjeli osigurati besplatan ulaz za sve posjetitelje. Značaj sajma Place2go iz godine u godinu sve je veći. S obzirom da je ovo najveći sajam turizma u Hrvatskoj postepeno smo ga pretvorili u mali turistički proizvod. To podrazumijeva da dovođenjem stranih izlagača punimo kapacitete nekoliko zagrebačkih hotela, svi ti izlagači idu u naše restorane i upoznaju grad. Dakle mi šireći sajam radimo na tome da cijeli taj paket postane svojevrsni turistički proizvod”, izjavila je Damjana Domanovac.

Sajam su obišli i pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić.
‘Turizam je jedan od najpropulzivnijih gospodarskih sektora u kojem je konkurencija zaista velika. Hrvatska bilježi odlične rezulate, a najave za ovu godinu su još bolje nego li za prošlu koja je bila rekordna. No unatoč tome, kako bi ostali ispred konkurencije potrebno je konstantno se razvijati i unapređivati  te stvarati ponude i  raditi na jačanju prepoznatljivosti na razini destinacija. Upravo zato je ovakav sajam prilika da se upoznamo s novim trendovima u svijetu turizma, ali i prilika da se našim domaćim turistima predstavi sva raznolikost i bogatstvo hrvatske turističke ponude“, rekla je pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica.

‘Drago nam je da na jednom mjestu postoji kompletna ponuda turizma i ja se nadam da će idućih godina biti još više izlagača, pogotovo domaćih, s obzirom da nam je cilj promovirati domaći turizam. Ovdje imamo dosta stranih posjetitelja, ali vidimo tek jednu trećinu onoga što Hrvatska ima i onoga što nudi. Očekujemo da se to iduće godine pojača i planiramo još se intenzivnije uključiti. Grad Zagreb podržava ovaj sajam od početka, Place2go je projekt koji smo prepoznali od prve godine i želimo da se još više širi jer zaslužuje još više prostora i još više izlagača. Nama je turizam jedna od strateških djelatnosti, na njega se trebamo orijentirati i njemu prilagoditi i druge stvari“, rekla je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

Prvi put na ovogodišnjem sajmu hrvatskoj će se publici predstaviti Maroko, Izrael i Japan, a sudjelovat će i Indonezija, Indija, Tajland, Kanada, Belgija, Katar, Turska, Mađarska, Njemačka, Austrija, Italija, Velika Britanija, Slovenija, Srbija i Bosna i Hercegovina te, naravno, izlagači iz Hrvatske. Na sajmu sudjeluju i brojne aviokompanije od kojih će neke najaviti uspostavu novih direktnih linija, koje će povezati Hrvatsku s Kanadom, Izraelom, Rusijom, Portugalom, Češkom…

Iz godine u godinu posjetiteljima se nastoji se iz prve ruke pružiti važne informacije iz svijeta turizma, upoznati ih s bogatstvom ponude, cijenama aranžmana, aviokarata i smještaja.
Današnji je dan rezerviran za B2B. Od 10 do 16 sati sajam će biti otvoren isključivo za poslovne posjetitelje, kako bi im se omogućili sastanci s izlagačima i nesmetani dogovori o budućoj suradnji. Održavat će se i poslovna predavanja profesionalaca iz svijeta turizma, pa će tako posjetitelji moći saznati sve o trendovima u turizmu u inozemstvu, ali i kako na razvoju turizma rade u Karlovačkoj županiji. Održat će se i panel na temu gastronomskog turizma u Hrvatskoj u sklopu predstavljanja festivala Taste the Mediterranean. Prava poslastica za kraj prvog dana biti će projekcija filma Wonderful Indonesia i nastup indonezijskih plesačica koje će otplesati poznati balineški Pendet Dance.

I na ovogodišnjem sajmu posjetitelji će moći odigrati nagradnu igru Place2go putovnica te osvojiti neku od mnogobrojnih vrijednih nagrada. Uz to, organizatori su osigurali i puno zabavnog sadržaja kao npr. fotografiranje s Batmanom i u avionu, a posebno će zanimljivo biti na štandu televizijskog kanala Travel Channel gdje će se moći isprobati najnovija tehnologija te s posebnim naočalama doživjeti pravo virtualno putovanje oko svijeta u pet minuta.

U Gastro ulici u Balonu Boćarskog doma i ove će se godine pripremati jela različitih kuhinja: od turske, bavarske i azijske do talijanske, mađarske i hrvatske. Na Place2go marketu moći ćete kupiti razne proizvode – od najljuće papričice, originalne talijanske salame, sireve i masline ili pak neki od zanimljivih suvenira.

E. P.