5. Popi’ i pojedi u Vrbniku

Vrbnik će i ovog vikenda ponovno biti domaćin serije događanja koja čine peto izdanje manifestacije Popi’ i pojedi. Manifestacija je već uveliko prepoznata od strane domaćih i stranih gostiju, a radi se o eno–gastro i kulturnim priredbama koje će se tijekom ljetnih mjeseci održati u Vrbniku na otoku Krku.

Popi’ i pojedi je krovni naziv priredbi koje promoviraju autohtone vrijednosti u pripremanju hrane i proizvodnji vina, uz pripadajuće običaje te lokalne folklorne i glazbene izričaje. Program manifestacija namijenjen je domaćim i stranim gostima koji tijekom turističke sezone borave na Kvarneru kao i lokalnom stanovništvu, a organizatori će posjetiteljima omogućiti uživanje u tradicionalnim jelima i nadaleko poznatoj sorti vina, vrbničkoj žlahtini. Peta serija atraktivnih programa i vrhunska prezentacija autohtonih proizvoda gostima pruža mogućnost za uživanje svim čulima te definitivno učvršćuje poziciju Vrbnika kao najpoželjnije eno-gastro destinacije na Kvarneru.

Popi’ i pojedi u ovogodišnjem izdanju čine tri događaja raspoređena u turističkim vikendima tijekom srpnja i kolovoza. Riječ je o priredbama: Festival žlahtine (3. do 5. srpnja), Dani šurlica, (12. do 19. srpnja) i Dani vina otoka Krka (28. do 29. kolovoza).

Već naredni vikend očekuje nas tradicionalni Festival žlahtine. Manifestacija počinje u petak, 3. srpnja otvaranjem vrata Vinarije Pavlomir u Novom Vinodoskom. U subotu, 4. srpnja za sve goste otvoreni su  podrumi vrbničkih vinara i to od 17 do 21 sati, a obići ih se može i vinskim vlakićem. Navečer istog dana na trgu Škujica održava se koncert klape Sol iz Paga. U nedjelju, 5. srpnja se tradicionalno obilježava pastirski blagdan Razgon. Posjetitelje očekuje i sajam autohtonih proizvoda, radionica filcanja vune, nastup folklorne skupine VKD Frankopan, a za večenju zabavu zadužena je grupa Yamas iz Rijeke.

Svakog ljeta, pored Općine Vrbnik i Turističke zajednice Vrbnik, poseban doprinos organizaciji manifestacije Popi’ i pojedi daje i udruga vinogradara i proizvođača vina Žlahtina čiji članovi otvaraju svoje podrume i nude vinske proizvode po povoljnijim cijenama. Dio je to stalnih nastojanja udruženih ‘žlahtinara’ da se turistima približi vrijednost ove autohtone primorske vinske sorte.

S. P.