5. Vinfest Benkovac

Na Kaštelu Benković, u organizaciji lokalnih gradskih vlasti i turističke zajednice, proteklog vikenda održan je 5. Vinfest Benkovac – Festival vina sjeverne i srednje Dalmacije.

Za benkovačke vinare mogu slobodno reći da su, nakon Udruge istarske malvazije, najbolje organizirana vinska udruga u Hrvatskoj. Vrlo su propulzivni i brzo se probijaju na strana tržišta. U svibnju su se predstavili u Poljskoj, a potom i u talijanskoj pokrajini Friuli Venezia Giulia, čiji su im predstavnici iz gradića Corno di Rosazzo ovom prilikom uzvratili posjet.

Vinari Škaulj i Bobanović već su počeli s uspješnim izvozom. Prije godinu-dvije vinar Jokić nije postojao na ozbiljnijim vinskim kartama, što danas više nije slučaj. Udruga su i regija koja se obnavlja, a među novijima su zapaženi i Kraljevski vinogradi Punta Skala.

Vinfest-BenkovacOd 2010. redaju su i međunarodna priznanja – Decanter za Škaulja, Bačića i Bobanovića, a Vrsaljko je nagrađivan u Bratislavi (Slovačka) – uz, naravno, mnoštvo hrvatskih odličja. Ekološka proizvodnja prednjači u Nadinu, gdje ima barem pet odličnih vinara, a ove su zime značajno proširili površine za vinograde, zahvaljujući razumijevanju i pomoći koju su pružili gradonačelnik Branko Kutija i pročelnik za poljoprivredu Željko Katuša. Imaju podršku i Sveučilišta u Zadru koje i samo obrađuje nekoliko hektara.

Upravo zbog tako dobrih rezultata, prije pet godina je pokrenut Vinfest Benkovac, kada cijeli grad cijela dva dana živi sa svojim vinarima. Uzvanike je zabavljala klapa Kaleta, a svojim šalama uveseljavao ih je Željko Pervan.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na 5. Vinfest su dostavljena 66 uzorka vina (24 na tržištu i 42 u postupku proizvodnje) koja su ocijenjena na degustaciji ocjenjivačke komisije kojom je predsjedavala dr. sc. Ivana Alpeza iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo.

Ukupni šampion je Cabernet sauvignon 2012 proizvođača PZ Maslina i vino, a u kategoriji vina na tržištu šampion bijelih je Pošip 2012 Kraljevskih vinograda Punta skala, dok je Cabernet sauvignon 2011 OPG-a Šime Škaulja osvojio titulu šampiona crnih vina.U kategoriji vina u postupku proizvodnje šampionima su proglašeni Maraština 2013 (bijelo) vinarije Jokić i Merlot 2013 (crno) proizvođača PZ Maslina i vino.

Dan nakon Vinfesta, održana je 5. Bukara Benkovac – promocija gastro ponude Bukovice i Ravnih kotara, na kojoj se moglo uživati i u vinima benkovačkog kraja

Vjekoslav Madunić