6. Međunarodni festival Meha

Kako bi predstavili specifičnu glazbenu povijest Cresko- lošinjskog otočja, 28. svibnja 2016. godine u Nerezinama (Trg Studenac) te 29. svibnja 2016. godine u Orlecu (ispred župne crkve Sv. Antona) na otoku Cresu, s početkom u 19 sati, tradicionalno će se održati 6. Međunarodni festival Meha.

Međunarodni festival Meha započeo je prije pet godina,a njegova reputacija raširila se sve do obožavatelja i prijatelja u susjednim državama. Tako i ove godine nastupaju razni izvođači koji će svojim jedinstvenim autentični nastupom predočiti slušateljima viziju svoj zavičaja. U festivalu će sudjelovati izvođači iz Italije (Frosinone-pokrajna Lazio), Slovačka Jura Dufek s grupom, Milan Vašalić (Srbija), domaći škot Zvjazdan Levinger i grupa, dok iz Istre dolaze Zoran Karlić s učenicima škole tradicionalnih instrumenata te s otoka Raba dolazi Bruno Škarić. Domaće snage s otoka Cresa i Lošinja predstavljat će Ive i Mario Mužić, Jordan Kučić, Dinko Zorović i Dario Kučić.

Glazbenik i muzikolog Paolo Vinati, koji već godinama i sam sudjeluje na festivalima u Nerezinama i Orlecu, snimio je dokumentarni film o sviračim meha s Lošinja i Cresa,  pod nazivom „Zvuci otoka“. Autentičnost filma potvrđena je snimkama javnih nastupa te kadrovima svakodnevnice otočana, a posebna pozornost prilikom snimanja filma posvećena je samoj tehnici sviranja, kao temelj budućeg podučavanja sviranja. Dokumentarni film koji promovira važno tradicijsko bogatstvo arhipelaga bit će premijerno prikazan na nerezinskom Trgu Studenac nakon održanog Festivala.

PR: TZ Grada Malog Lošinja