ADVENT NA LOŠINJU U HUMANITARNOJ NOTI

Najljepša božićna priča i ove godine dolazi na LOŠINJ – otok vitalnosti!


Sve otočane i goste očekuje raznovrstan provod prepun iznenađenja! Uz prigodne božićne kućice smještene na malološinjskom gradskom trgu, Grad i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, u suradnji s brojnim partnerima od 6. prosinca 2023. do 6. siječnja 2024. godine pripremili su svakodnevna kulturno zabavna događanja namijenjena svim generacijama. Kićenje borova, pa čak i podvodnih, animacija za djecu, glazbeni, dramski, recitatorski, plesni i zabavni programi te humanitarne akcije, nogometni turniri i kazališne predstave – dio su ovogodišnjeg Adventa na Lošinju.

Uz gradski trg kao natkriveni centar događanja, Mali Lošinj ove godine dobiva novo ruho pa će tako uz Jaslice i adventske svijeće na pjacalu Župne crkve Blažene Djevice Marije, zasvijetliti i pjacal Svetog Josipa te B(a)rdina! Upravo na malom pjacalu Sv. Josipa po prvi put održat će se i „Božićni sajam“ na kojem će osim photo pointa, svoje proizvode izložiti i prodavati autori Lošinjskih lokalnih proizvoda!

Bogati blagdanski program održava se i na pješćanom otoku Susku te u Velom Lošinju!

„Zajednica za zajednicu“           
Specifičnost lošinjskog adventskog doba, kao i cjelokupnog božićno novogodišnjeg programa je humanitarna nota. Društvo Naša djeca, udruga Ruka u ruci, Rotary i Rotaract klubovi Lošinj, Malonogometni klub Lošinj, udruga Gušt, Puhački orkestar Josip Kašman i brojni drugi, udružit će svoje snage kako bi prikupili sredstva kroz različite akcije i aukcije i donirali ih u humanitarne svrhe, za zajednicu.

Zabavni repertoar         
„Božićni trk – Od pjace do pjacala“
novost je lošinjskog adventa! Veliki, maleni, profesionalci, rekreativci i kućni ljubimci dobrodošli su na prvoj ovakvoj humanitarnoj ‘utrci’ čiji start je na glavnom malološinjskom gradskom trgu, a cilj na pjacalu Župne crkve B. D. Marije. Kupovinom božićne kapice donira se u humanitarne svrhe, a kapica je svojevrsna kotizacija.

Svakodnevni zabavno glazbeni program u večernjim, a ponekad i u jutarnjim terminima, obogatit će ovogodišnju adventsku ponudu pa će tako osim lokalnih bendova, klapa i DJ-eva na malološinjskom trgu nastupati Infinity band, Gearbox, Ana Verunica & Perfect Strangers, Ivana Marić i bend, itd.

Lošinjani i njihovi gosti već tradicionalno „Jutarnjim đirom“ nazdravljaju uz šampanjac za Ispraćaj stare godine, a zahvaljujući ugodnoj klimi i temperaturama, hrabri sudjeluju u „Novogodišnjem kupanju“.

Osim Studentske večeri uz Matiju Cveka i Funkensteins, Lošinjani i njihovi gosti Novu 2024. godinu dočekat će uz A_LIVE/ VOKALISTI A_ STRANE!               

Također, tijekom trajanja Adventa, Radio Lošinj- Radio Jadranka svoj jutarnji program emitirat će s malološinjskog trga.

Gastro iznenađenja      
Humanitarni slatki zalogaji Rotary i Rotaract klubova Lošinj, posebne ponude Losinj Hotels & Villas poput ‘Sushi i vino’, ‘Bakalar Snack’, riblji specijaliteti ‘Iz lonca’, gastro iznenađenja udruge GUŠT, gastro ponuda lovačkog društva Halmac te svakodnevna gastro ponuda na adventskim kućicama očekuje sve posjetitelje Lošinja.

U iščekivanju gostiju…

Novogodišnji blagdani izvrsna su prilika za istraživanje ovog mediteranskog otoka, stoga nije čudno da se i ove godine očekuje dobra posjećenost s već tradicionalnih emitivnih tržišta; Austrije, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Italije.

Svoja vrata za novogodišnje blagdane imat će otvorena Vitality Hotel Punta (Veli Lošinj), Boutique Hotel Alhambra (Mali Lošinj) i Televrin (Nerezine) te kamp Čikat (Mali Lošinj). Idealan boravak može se provesti i u brojnom privatnom smještaju u čemu će pomoći lokalne turističke agencije. Za zatvorene grupe otvoreni će biti Hotel Aurora i Family Hotel Vespera (Mali Lošinj).

TZ Maloga Lošinja

Fotografija: Sandro Tariba, Nina Perčin Kirin