Ana Ugarković o ‘Umjetnosti jednostavne hrane’

Naša poznata kulinarka Ana Ugarković autorica je predgovora hrvatskog izdanja knjige ‘Umjetnost jednostavne hrane’ Alice Waters, koja je nedavno objevljena u izdanju Mozaika. U kratkom intervjuu objasnila je utjecaj ove američke autorice na svoj rad.

– Knjige Alice Waters su me na neki način odredile kao kuharicu. Njezin se pristup kuhanju poklopio s mojom filozofijom, koja se temelji na odabiru namirnica u skladu sa sezonom i njihovu poštivanju. To je svojevrsna mediteranska kuhinja, u njoj ima španjolskih, talijanskih i francuskih utjecaja, a upravo tako i ja nastojim kuhati – kaže Ana.

* Po čemu je važan njezin pristup hrani i kuhanju?
– Alice Waters nas potiče da kupujemo kvalitetne, lokalno uzgojene namirnice. Ne samo da tako podupiremo male uzgajivače, već kupnjom svježeg, sezonskog voća i povrća dobivamo namirnice najboljeg okusa i kvalitete. To je nešto sasvim drugo u usporedbi s onima koje u supermarketu stoje dva tjedna. A kad je namirnica dobra, kuhanje ne mora biti složeno.

* Kome biste preporučili ‘Umjetnost jednostavne hrane’?
– Svima koji se trude živjeti u skladu s načelima koje ona zastupa i radije kupuju namirnice na tržnici ili ih, ako imaju sreće, uberu u vlastitom vrtu. Preporučila bih je čak i neiskusnima u kuhinji jer u njoj ima dovoljno informacija za početnike. Kada čitate dobru kuharicu, kakva je ova, ona vas zagolica i poželite biti dio toga, poželite tako kuhati.

* Što ove recepte čini drugačijima od onih u prosječnoj modernoj kuharici?
– Njezini recepti zapravo nisu klasični recepti, oni su više smjernice u kuhanju određenog tipa jela. Autorica smatra da u kuhinji, osim kad je riječ o slasticama, ne treba biti rigidan i slijepo se držati recepta. Uz njezine savjete i upute svatko će moći odabrati u kojem smjeru želi ići. Naučit će vas da slijedite vlastiti ukus.

P. R.

Pročitajte još: Umjetnost jednostavne hrane

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.