Apoksiomenova antička kuhinja

Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, u suradnji s poznatim lošinjskim kuharom Adrijanom Nikolićem, predstavili su kuharicu ‘Apoksiomenova gastronomska priča’, koja je dio projekta Apoksiomenova antička kuhinja i Miomirisi i okusi Lošinja.

Poveznica antičke Grčke i otoka Lošinja brončani je kip atlete Apoksiomena pronađen u lošinjskom akvatoriju nedaleko od otočića Orjule, koji će biti trajno izložen u Malom Lošinju, u palači Kvarner.

Knjiga ‘Apoksiomenova gastronomska priča’ rezultat je višegodišnjeg rada kuhara Adrijana Nikolića i profesorice Lidije Kosmos na proučavanju života i prehrane starih Grka, izučavanju namirnica i načina pripreme hrane. Antičke grčke kuharice nisu postojale u obliku koji danas poznajemo, ali su grčke navike ostale zapisane u epovima, dramama, pjesmama, putopisima, filozofskim raspravama, te zapisima liječnika i prirodoslovaca.
U izradi knjige još su pomogli prof. Mirjana Čović, Srednja škola Ambroz Haračić – ravnateljica Jelena Bralić, Lošinjski muzej – Arheološka zbirka Osor ravnateljica Zrinka Ettinger Starčić i kustosica Jasminka Ćus Rukonić, Ćazim Mehmeti Čarobnjak, Ivo Rušin, Obrt Gulam, Adriano i Barbara Požarić Info lab.

Žito, masline i vino srž su antičke kuhinje, a čine tzv. Gejinu mitsku trijadu koja se vezuje uz plodove koje je svake godine Majka Zemlja darivala (Geja – ime kojim su Grci nazivali svoju pramajku i prvorođenu božicu). Uz obilje sunca te ribu i druge darove mora činili su srž grčke prehrane koju danas poznajemo pod nazivom mediteranska prehrana.

Atleti su imali posebnu prehranu koja se u početku sastojala od kruha, meda, suhog voća, povrća i riba. Kad im je trebalo više energije, u jelovnik se postupno dodavalo meso (goveđe, svinjsko ili jelenje), najčešće pečeno na ražnju ili na roštilju, aromatizirano travama. Jelovnik je obuhvaćao različite manistre od mahunarki, pšenicu, ječam, pogaču od ječma, kruh od pira, razno voće, med i kozji sir koji su prije jela zagrijavanjem topili. Za povećanje energije su dobivali slatki kolač ili pogaču sa svježim sirom, medom i bademima. Zanimljivo je da se sezam se smatrao dopingom te su sportaši koji bi ga uzimali bili udaljeni s natjecanja.

U Apoksiomenovoj kuharici vodilo se računa o tome da namirnice i začini u receptima budu upravo oni za koje je potvrđeno da su bili u uporabi u antičkoj Grčkoj. Sudionici prezentacije mogli su probati brojne gastro delicije kao što su: grdobina u bijelom umaku, dagnje i capesante na gradelama, punjene masline s pistacijama, pogača sa slanim inćunima, kaparima i maslinama, bob s kapulom, sipa s kremom od koromača, hobotica u octu,  ‘intrion’ kuglice od sezama i meda, savijača od jabuka s medom…

U projekt Apoksiomenove antičke kuhinje uključilo se dvadesetak lošinjskih ugostitelja. Pripremili su jela na bazi namirnica i načina pripreme kao u doba antike, a posjetitelji otoka Lošinja će moći uživati u antičkoj kuhinji u ugostiteljskim objektima tijekom 9. Fešte lošinjske kuhinje koja se održava u svibnju.

P. R.