Beč dobio oazu za odmor usred prometne džungle

Od 8. do 30. kolovoza Bečanke i Bečani mogu se osvježiti u bazenu na velikomgradskomkrižanju

Dobar javni prostor u gradu sve je važniji, što je pokazala i trenutnapandemijakoronavirusa. Toga su svjesni i u austrijskoj metropoli gdje trenutno puno pozornosti privlači zanimljiv projekt uređenja javnog prostora.

„Gürtelfrische WEST“ naziv je za oazu za odmor koja je prošlog vikenda privremeno postavljena usred križanja sa sedam traka između 7. i 15. bečkog okruga na frekventnoj prometnici Wiener Gürtel. Ovo mjesto za uživanje i rekreacijuu blizini bečkog zapadnog kolodvora Westbahnhof svim je Bečankama i Bečanima na raspolaganju od 8. do 30. kolovoza 2020.između 10 i 22 h– i to potpuno besplatno.

Posjetitelji se mogu osvježiti u bazenu, sunčati u ležaljkama na travnjaku, uživati u gastronomskoj ponudi ili isprobati programe plesa i vježbanja. Širok izbor aktivnostinudi ponešto za sve uzraste. Kulturni sadržaji poput koncerata i DJ večeri također su dio ovog projekta,a tu je i autobusni laboratorij s radionicama i događanjima na temu grada kao i hotel u autobusu u kojem jemoguće prenoćiti. Osim toga, u ponudi su i termini za besplatnuprovjerubicikala.Postavljeno je i puno zelenila koje osigurava podnošljivije temperature i mir od okolnog prometa.

Bečka dogradonačelnica, Birgit Hebein, naglasila je da projekt „Gürtelfrische WEST“zbližava ljude i pokazuje što se sve može postići preraspodjelom javnog prostora:„Nama u Beču je drago što ovim projektom možemopokrenutiraspravu o preuređenju gradova.“

Prvi čovjek 7. bečkog okruga Neubau,Markus Reiter,ponosan je što je ovom inicijativom usred gusto izgrađenog i osobito prometno opterećenog dijela grada ljudima vraćen djelić prostora koji im je upravo sada prijeko potreban. A Gerhard Zatlokal iz 15. bečkog okruga Rudolfsheim-Fünfhaus ističe da od oveidejene profitiraju samo stanovnici spomenutih okruga, već i svigrađani Beča:„Ovo je mjesto idealno jerpokraj Westbahnhofa svaki dan prolazimnoštvoljudi pa ovim projektom možemo promovirati odmor, druženje i kulturu.“

Javni prostor i uređenjeokolineključni su za kvalitetu svakodnevnog života. S obzirom na sve veći rast stanovništva i gustoću naseljenosti te klimatske promjene Beč je suočen s velikim izazovima jer spada među europske gradove koji će u budućnosti biti najpogođeniji zatopljenjem. Stoga je cilj ove inicijative ukazati na važnost zelenih površina u gusto izgrađenim naseljima i ponuditiosvježavajuću oazu usred prometne džungle koja barem privremeno omogućuje bijeg od vruće ljetne svakodnevice.

Projekt „Gürtelfrische WEST“ zajednički su pokrenulibečki Gradski ured za promet igradski okruzi Neubau i Rudolfsheim-Fünfhaus uz potporu Bečke agencije za mobilnost„Mobilitätsagentur Wien“ i u suradnji s tvrtkom „KÖR – Kunst im öffentlichenRaumWien“ kojase bavi umjetnošću u javnom prostoru Beča.

Više informacija (njemački): www.guertelfrische-west.at

EurocommPR

Fotografija:©artvan – kurt van der vloedt