Beč nije samo prijestolnica kulture, nego i glavni austrijski grad krastavaca

Rotgipfler, Zierfandler, Grüner Veltliner und andere Trauben - heute ist der Wiener Gemischte Satz eine geschützte DAC-Marke

Zanimljivi podaci Bečkog ureda za statistiku potvrđuju da kultura i poljoprivreda mogu ići rame uz rame.

Bečki ured za statistiku svake godine izdaje godišnjak sa zanimljivim, manje poznatim, a često i skurilnim podacima o glavnom austrijskom gradu. Svima je već poznato da je Beč svjetski grad kulture u kojem se aktivno govori 250 jezika, ali mnogi će se začuditi da u Beču trenuto živi i 95 goveda, 200 svinja, 174 ovaca i 114 koza. Osim toga u Beču je registrirano 548 poljoprivrednih dobara, a u samom središtu grada, na trgu Schwarzenbergplatz, nalazi se i najmanji bečki vinograd, gdje se godišnje proizvede oko 160 kilograma grožđa, a njegovu berbu svake godine predvodi sam gradonačelnik Beča. 1.326 hektara gradske površine poljoprivredno je zemljište. Na ukupno 735 hektara proizvodi se povrće, dok 588 hektara čine vinogradi. Protekle je godine u Beču tako proizvedeno 14.128 hektolitara bijelog i 3.218 hektolitara crnog vina.

bec

Beč je osim toga s 27.750 ubranih krastavaca i glavni austrijski grad krastavaca. Šest od deset krastava proizvedenih u Austriji potječe iz Beča. No to nije sve. Osam od deset austrijskih patlidžana proizvedeno je Beču, a i svaki drugi austrijski feferon uzgojen je u nekom bečkom vrtu.

PR