Beč nudi niz rješenja protiv ljetnih vrućina

Ulli Sima i Paul Hellmeier predstavili aplikaciju Cooles Wien

Kupališta, vodena igrališta, česme, parkovi, stupovi s rashladnom maglicom…i mobilna aplikacija zabrz put do osvježenja

U glavnom gradu Austrije od ovog je ljeta dostupnabesplatna mobilna aplikacija „CoolesWien“ (Cool Beč) koja pokazuje put do najbližeg mjesta za bijeg od vrućina. Korisnicima aplikacije na karti se prikazuju lokacije gdje se nalaze gradske česme, parkovi, kupališta te niz drugih mogućnosti za osvježenje. Osim toga, aplikacija prikazuje trenutnu temperaturu u gradui vremensku prognozu za idući dan.

„Želimo da se u našem gradu svi osjećaju ugodno. Stoga ove godine krećemou najveću bečku ofenzivu za rashlađenjete nudimo besplatno osvježenje u cijelom Bečuza mlađe kao i starije uzraste. U novoj su aplikaciji označena sva naša rashlađujućamjesta koja se mogu lako pronaći i besplatno koristiti“, objašnjava članica bečkog poglavarstva za okoliš i inicijatorica ovog projekta,Ulli Sima.

A mogućnosti za osvježenje ima mnogo. Beč ima više od1.000 česmi s pitkom vodom, 50 mobilnih česmi koje osim vode ispuštaju i finu vodenu maglicu, preko 1.000 parkova za uživanje u hladu pod drvećem,75 stupova s funkcijom vodene maglice u parkovima te 100 takvih stupova na hidrantima, gumene cijevi iz kojih prskaosvježavajuća maglica na užarenim gradskim trgovima, 94 igrališta s podnim fontanama te7 vodenih igrališta za mališane.

Inače, za rashladne mjere u Beču koristi se svježa bečka izvorska voda, istaknuo je zamjenik pročelnika bečkog Gradskog ureda za vodoopskrbu MA 31, Paul Hellmeier.

No Grad Beč na tome ne staje. U tijeku je, primjerice, preuređenje parka Esterházy u 6. okrugu Mariahilfkoji će postati takozvani park koji hladi jer će sniziti okolnu temperaturu zraka za čak šest stupnjeva Celzijevih. Uz to, narednih je godina predviđena i izgradnja novih 16 hektara parkova.

Od 2015. do danas u austrijskoj je prijestolnici u svrhu rashlađenja već preuređeno 126 parkova odnosno 474.500 m2 zelenih površina. Osim toga, Grad Beč ulažeosam milijuna eura u sadnju stabala, pola milijuna eura u ozelenjavanje fasada u gusto izgrađenim četvrtima te građanima financira do 50 % troškova za zaštitu od sunca poput žaluzina i rolo zavjesa.

Uz sve to Beč ima i 63 kilometra besplatnih prirodnih kupališta. Posebno su popularni Dunavski otok − koji uz mnoštvo zelenila nudi ipješčanu i šljunčanuobalu te 250 metara dugu obiteljsku plažu s kafićima, restoranima, biciklističkim i pješačkim stazama − te Dunavski kanal sa svojim popularnim ležaljkama i koktelima.

Osvježenje se u Beču, dakle, može pronaći u baš svakom dijelu grada.

EurocommPR

Fotografija: © PID / Christian Fürthner