Beč voli svoje pčele

Umweltstadträtin Ulli Sima lädt zum 3. Wiener Bienentag ins Wiener Rathaus

Savjeti građanstvu kako pomoći pčelama

Kasni je mraz ovog proljeća uništio mnogo cvata koji pčelama služi kao glavni izvor hrane. Zato je pčelama ove godine naša pomoć još važnija, a bečke gradske vlasti u tu su svrhu izdale besplatnu brošuru kojom građane nastoje poučiti kako to učiniti.

Brošura obuhvaća 15 savjeta koji mogu doprinijeti sprečavanju izumiranja pčela, a dostupna je u bečkom uredu za zaštitu okoliša.

Građanima se tako savjetuje da na svojim balkonima i u vrtovima zasade šareno poljsko cvijeće i začine jer su atraktivne biljke punih cvjetova pčelama nezanimljive zbog vrlo male količine nektara.

Osim toga savjetuje se i sadnja divljih livada umjesto engleskih travnjaka te neuporaba kemijskih zaštitnih biljnih sredstava u vrtu i na balkonu.

No, i oni koji nemaju vlastitu zelenu površinu mogu pomoći pčelama i to kupnjom bio namirnica koje se ne špricaju jer kao što je već dobro poznato pesticidi su u današnje vrijeme najveći neprijatelji pčela.

Isto tako treba smanjiti i korištenje insekticida u domaćinstvu jer i sprejevi protiv mrava sadrže recimo jako puno tvari štete pčelama.

Kako bi se naglasila važnost zaštite pčela, čiji se broj u zadnjih nekoliko godina prepolovio, u bečkom se poglavarstvu, na čijem su krovu smještene i četiri košnice, od 2014. u svibnja odražava i Dan pčela.

Ovogodišnja će manifestacija održati 24. svibnja, a posjetitelji će uz slobodan ulaz od pčelara moći saznati sve o uzgoju pčela te dobiti praktične savjete o primjeni meda, a slatki će se pčelinji proizvodi dakako moći i kušati i kupiti.

Tijekom ljeta u Beču živi i do 200 milijuna pčela, a u gradu je trenutno aktivno oko 700 pčelara. Broj košnica koje su raspoređene po bečkim zelenim površinama iznosi 5.300, a neke od njih smještene su na jako neobičnim mjestima, kao što su primjerice glavno gradsko groblje, već spomenuti krov gradske vijećnice te jednog hotela.

EurocommPR