Bečka izložba posvećena kosher hrani

Hrana je sastavni dio svake kulture, a obilježena je lokalnim uvjetima, interkulturalnim razvojem, povijesnim događanjima te religijskim i sekularnim tradicijama i običajima.

Izložba bečkog Židovskog muzeja pod nazivom ‘Kosher for…’ , koja će biti otvorena do ožujka 2015. godine, posvećena je upravo povijesnoj, kulturalnoj, religijskoj i socijalnoj dimenziji pojma kosher, a njezino polazište čine pitanja kao što su: Je li Noa na svojoj arci imao i svinje?, Ima li nar uistinu 613 zrnaca? Posjeduje li svako židovsko domaćinstvo dvije kuhinje? Smiju li Židovi piti alkohol? te mnogim drugima.

Izloženi objekti koji pojašnjavaju pojam kosher hrane popraćeni su mnogobrojnim receptima za kosher jela i vode posjetitelje u svijet židovskih prehrambenih pravila.

Židovski prehrambena pravila hranu dijele u tri kategorije – mesna, mliječna i neutralna – a postoji razlika i između životinja koje su prikladne za konzumaciju i onih koje nisu. Mliječna i mesna se hrana ne smije konzumirati istovremeno pa čak niti kuhati u istom posuđu, dok se neutralna smije miješati s obje vrste.

Alkohol je kod Židova načelno dozvoljen, no koristi se strogo u liturgijskim običajima. Bečka židovska zajednica iza sebe ima 800 godina dugačku povijest, a po pitanju pridržavanja i odbacivanja prehrambenih zakona stalno su se lomila koplja. To je pitanje bilo i sastavni dio procesa ponovne obnove židovske zajednice u Beču nakon 1945. godine. Beč danas nudi jako velik broj kosher trgovina, mesnica i restorana koji se uglavnom dijele na mliječne i mesne, jer bi u suprotnom morali posjedovati po dvije kuhinje.

Compress PR