Bečka kavana Aida u Zagrebu

Poznata bečka kavana Aida, novo mjesto za ljubitelje vrhunskih slastica i kave, svečano je otvorila svoja vrata na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Riječ je o kavani sa stoljetnom tradicijom, a zagrebačka podružnica ističe se i činjenicom da je  prva međunarodna podružnica Aide u svijetu. Otvorenje je posjetio i gradonačelnik Milan Bandić, a gostima se obratila i veleposlanica Austrije, Andrea Ikić-Böhm.

Aidu je u Zagreb dovela tvrtka Bečka kavana d.o.o., koja je ponosni vlasnik tzv. master franšize Aide za Hrvatsku.

‘Prilikom studiranja na Webster University u Beču, upoznali smo taj grad – njegovu kulturu, povijest i tradiciju te smo htjeli dio doživljaja prenijeti i u Zagreb. Odlučili smo se za jedan od najpoznatijih bečkih simbola – kavanu Aida koja ima stoljetnu tradiciju te smo u projekt osnivanja tvrtke, opremanja interijera te poslovnih i skladišnih prostora uložili oko milijun eura i krajem svibnja pripremili prvu zagrebačku Aidu za rad’, izjavio je Damir Sevlić, direktor tvrtke Bečka kavana d.o.o.

‘Ovoj je poslovnoj odluci pridonijelo dugogodišnje poznanstvo i podrška gospodina Dominika Prouseka koji je član četvrte generacije obitelji Prousek koja je davne 1913. godine osnovala Aidu. U planu nam je stvaranje lanca kavana Aida u Hrvatskoj i vjerujemo da ćemo u sljedeće dvije do tri godine imati ukupno pet podružnica u Zagrebu i na hrvatskoj obali’, nadovezao se drugi direktor Tino Sevlić.

Na svečanom su otvorenju, kojem je prisustvovao i Dominik Prousek, gosti uživali u pomno biranim slasticama, među kojima se ističu Sacher i Mozart torte, Strauss, Sissi i Mozart praline te vrhunska, posebna mješavina bečke kave. Iznenađenje za sve je goste bila luksuzna Zlatna torta, izrađena od 23-karatnog zlata te izvedba bečkog valcera plesnog para koji čine Sara Stojanović i Tihomir Ciglar uz glazbenu pratnju kvarteta Metropolitan. Dašak Beča u Zagreb donijela je i posebna tradicionalna zdravica u izvedbi nagrađivane mlade sopranistice Antonije Dunjko.

Osim po tome što je prva u svijetu, zagrebačka se Aida ističe i svojom lokacijom. Naime, smjestila se u prostoru koji je pod zaštitom kao kulturno dobro pa se i njezin interijer  donekle razlikuje od bečkog jer je sačuvan dio izvornog interijera bivšeg prostora u koji su uklopljeni elementi suvremenog dizajna. No, ponuda proizvoda u kojoj su svih 250 proizvoda kao i u Beču, uz dizajn interijera, vjerno oslikava bečku inačicu kavane Aida u kojoj će zasigurno uživati svi koji cijene tradiciju, imaju istančan ukus te traže ugodnu atmosferu u prostoru u kojem borave.

P. R.

Foto: Rene Karaman

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.