Berba u Jaski

Berba u Jaski: promocija vinogradarstva i vinarstva te podrška najboljim studentima, budućim stručnjacima tih plemenitih zanimanja

Tridesetak gradonačelnika gradova Lijepe naše branjem Veltlinca crvenog, sorte stare preko 300 godina, u vinogradu jaskanskog vinara Roberta Braje u Lokošin Dolu kraj Jastrebarskog, svečano su obilježili vrijeme berbe grožđa. Manifestacija ”Berba u Jaski” održala se u petak 23. rujna u više nego ugodnom ozračju čemu su pridonijeli brojni visoki uzvanici i posjetitelji među kojima se našao i osvajač zlatne olimpijske medalje Josip Glasnović, a kojima su ovom prilikom jaskanske beračice u narodnim nošnjama demonstrirale sve čari berbe nekada i danas.

 Danas je prvi dan jeseni. U tome ima mnogo simbolike jer za nas u Jastrebarskom jesen nije tmurno godišnje doba, već upravo vrijeme kada naši vrijedni vinari, poljoprivrednici i obrtnici ubiru plodove svoga rada te ih pretvaraju u sve ono po čemu je Jaska danas poznata. Danas smo u vinogradu zajednički brali grožđe i tako dali svoj doprinos jednoj plemenitoj akciji koja će uroditi stipendijama za najbolje studente vinarstva i vinogradarstva”, izjavio je domaćin, gradonačelnik grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel, te nastavio: Hvala kolegici i kolegama koji su nam u toj akciji pomogli, a pozdravljam i sve ostale koji bi danas također bili s nama da ih u tome nisu spriječile njihove obveze. No uvjeren sam da će nam se i oni kasnije pridružiti u ovoj akciji koja, osim zajedničkog druženja, ima za cilj motivirati mlade vinare i vinogradare na njihovom putu obrazovanja, a sve kako bismo vrijednost naših hrvatskih čuvenih vina podigli na još višu svjetsku razinu!”. Riječima dobrodošlice, gradonačelnicu i gradonačelnike pozdravio je domaćin Berbe, Zvonimir Novosel, u prisustvu člana predsjedništva Udruge gradova, gradonačelnika grada Senja, Darka Nekića, koji je rekao: ”Drago mi je da je Udruga gradova dala podršku u organizaciji događaja od izuzetne važnosti u promociji vinogradarstva i vinarstva, čime smo zajednički dodatno doprinijeli značaju ovog projekta!”.

Manifestacija je započela dočekom i šetnjom predivnim jaskanskim parkom prilikom koje je Novosel goste upoznao s prirodnim ljepotama kojima raspolažu Jastrebarsko i njegova okolica, a isti su pritom imali priliku kušati i kupiti domaće proizvode koje proizvode jaskanski OPG-ovci.

dsc_0921

Nakon kratkog uživanja u jaskanskom perivoju uzvanici su se uputili ”na posao”, točnije u berbu grožđa u vinograd Roberta Braje u Lokošin Dolu, kojeg okružuje očuvana priroda Plešivice – jednog od najsjajnijeg bisera Zagrebačke županije. Družeći se zajedno u Berbi, kojoj se priključila i vinska kraljica Zagrebačke županije, Lucija Šember, gradonačelnica i gradonačelnici promovirali su višestoljetne tradicijske vrijednosti uzgoja vinove loze i proizvodnje vina po kojima su brojna hrvatska vinorodna područja poznata i daleko izvan granica naše zemlje, ali isto tako pridonijeli su i humanom cilju. Naime, njihov trud biti će ovjekovječen, jer nakon što se u proljeće 2017. napune butelje vrhunskog vina od grožđa kojeg su brali, ekskluzivna serija bit će puštena u prodaju, a prihod će se namijeniti za stipendije najuspješnijim studentima vinarstva i vinogradarstva na Agronomskim fakultetima u Hrvatskoj.

Nadalje, prekrasne jaskanske beračice u tradicionalnim narodnim nošnjama, branjem grožđa, koje su nakon toga u škafima bosim nogama gazile, demonstrirale su svim prisutnima čari berbe od nekada, pa je tako suncem okupan petak u Lokošin Dolu protekao ”guštanjem” u radu, ispunivši brojna srca radošću i veseljem. U čarobnom okruženju ovog pitoresknog vinograda nije nedostajalo niti fine domaće slanine, niti tradicionalnog Plešivičkog copanjeka, a niti prave kapljice, što je u kombinaciji s pjesamama koje su izveli članice i članovi lokalnih KUD-ova iz Slavetića, Desinca i Cvetkovića učinilo sklad savršenstva zadovoljstva i odmora za svačiju dušu.

PR: Ivan Batušić mag.ing.silv.