Bermet Filipec: Zaštitni znak Samobora

Obitelj Filipec iz Samobora više od 200 godina proizvodi bermet, crno aromatizirano vino s dodatkom južnog voća (smokva, rogač), pelina i drugih mirisnih tvari biljnog porijekla.

Recept za pripravu ovoga aperitiva/digestiva smatra se obiteljskom tajnom, pa nisu previše zabrinuti što se posljednjih godina na tržištu pojavilo nekoliko inačica bermeta, koje kvalitetom nisu ni blizu njihovu. Ovisno o godini i prilikama, za Bermet Filipec koristi se frankovka i purtugizec ili zweigelt, a postotak alkohola varira od 15 do 18 %. U Srbiji (Fruška gora, Vojvodina) također postoji piće koje se naziva bermet, ali se savim razlikuje od samoborskog, a po okusu i boji više sliči vermutu.

2-Antun FilipecBermet se u obitelji Filipec generacijama spravljao za vlastite potrebe, a tek od 1946. godine, silom prilika, Josip Filipec zvani Joco, počeo je s komercijalnom proizvodnjom. Naime, Joco je po struci bio kožar, vlasnik poveće manufakture, koja mu je nacionalizirana. Ostavši bez egzistencije, počeo je proizvoditi bermet i muštardu (senf s gorušicom i pekmezom od grožđa). Posao su naslijedili njegovi sinovi; prema oporuci Vojko je nastavio proizvoditi bermet, a Antun Dubravko muštardu. Vojkov sin Antun digao je posao na višu razinu 1999. godine, kada je osnovao obrt za proizvodnju grožđa i vina Obitelj Filipec.

Antun Filipec je, istražujući za svoj diplomski rad, došao do podatka da se bermet u Samoboru proizvodio još od 1750. godine kao lijek za želudac od vina i pelina, kojem su se dodavali razni sastojci. Tako je i srušio mit da su recepturu za bermet donijeli Francuzi (kao npr. za muštardu) prilikom osvajanja naših krajeva početkom 19. stoljeća.

3-Bermet, vino, muštarda, pralineRadoznali Filipec nije se zaustavio samo na obiteljskoj tradiciji, nego je počeo proizvoditi i sasvim solidna vina (Sivi pinot, rose Tia od frankovke i Cuvee od cabernet sauvignona, crnog pinota, zweigelta i frankovke) te Bermet kugle (čokoladne praline). Posebno je, pak, ponosan na Sirup od bazge i Vinski ocat, koje zasad radi samo za osobne potrebe i prijatelje.

Mustafa Topčagić / Foto: G.E.T.