‘Biser mora’ završen dobrom gozbom

U Supetru na otoku Braču završena je četverodnevna kulinarska manifestacija ‘Biser mora’.

Zadnje večeri kuhari su se natjecali u pripremi deserta, a zadana tema bio je – badem. Paralelno s tim održano je revijalno natjecanje kuhanja u woku. Od namirnica su dobili rižu, ribu i piletinu te osam vrsta povrća, od kojih su trebali u što kraćem roku pripremiti predjelo i glavno jelo. Ocjenjivali su se maštovitost, okus, i izgled. Prvo mjesto osvojio je Stefan Stefanovski (Makedonija), drugo Sead Smajić (BiH), a treće Marco Pavela (Italija). U stručnom žiriju bili su: Hamid Hadžić (kuhar), Sandra Barčot (novinarka) i Meri Čizmić Kraljević (članica organizacijskog tima Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija).Biser mora-zavrsna vecer2 [800x600]

U prezentacijskoj kuhinji za sve posjetitelje, kuhari iz Crne Gore pripremali su priganice, palačinke u pikantnom umaku od karamela. Naravno, prije toga, uživalo se u pršutu i raznim crnogorskim vinima.

Održana je i promocija knjige ‘Leksikon gastronomije i podrumarstva’ kuhara Igora Živanovića. Dobra kuhinja je rezultat tradicije uvijek ponovno izložene usporedbi s drugima i drugačijima, rečeno je na promociji, a ovaj leksikon pruža mogućnosti stjecanja znanja koja nastaju iz tih usporedbi.

Finalisti Biser mora [800x600]U finalu za pobjednika kupa ‘Bisera mora’ sudjelovalo je pet finalista: Olga Skrynnyk, Przemyslaw Czekala, Ružica Jukičić, Igor Božić i Dragan Šljivić.
Dobili su zadatak pripremiti za predjelo kamenice na tri načina, za glavno jelo – teleći jezik i desert od jagoda. Najuspješniji je bio Dragan Šljivić, drugi  Igor Božić, a treće mjesto pripalo je Ružici Jukičić

Nakon proglašenja pobjednika i službenog zatvaranja manifestacije, svi gosti pozvani su u restoran Adria na dalmatinsku večer. Kuhari Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija upriličili su bogatu gozbu, a gosti su uživali uz glazbu duboko u noć.

K. D.

www.dalmatinskikuhar.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.