Blagdani u Istri uz Dane jadranskih lignji

Lignja je jedan od najomiljenijih morskih specijaliteta na našim tanjurima, ali načini njezina pripremanja najčešće su vrlo ograničeni.

Da tome ne mora biti tako i da lignja može biti osnova za specijalitete visoke kuhinje, već treću godinu za redom pokazuju restorani i konobe na području sjeverozapadne Istre. Dani jadranskih lignji ove su godine počeli 1. prosinca i traju do 6. siječnja 2015. godine, što ljubiteljima dobre hrane, vina i maslinova ulja ponovno pruža priliku da dio božićnih blagdana provedu uživajući u posebnostima istarske kuhinje.

Dani jadranskih lignji kalendarski su posljednja od četiri velike gourmet manifestacije koje organizira klaster Sjeverozapadne Istre. ‘Kreirajući specifične proizvode, među kojima gourmet manifestacije imaju vrlo važnu ulogu, naš je klaster u posljednjih nekoliko godina učinio veliki iskorak u produljenju sezone. Posebno je važno da događanja poput Dana lignji zajedno stvaraju javni i privatni sektor sjeverozapadne Istre’, ističe Sanda Bravar, direktorica Turističke zajednice Umag.

Istra-lignjeMeđu restoranima i konobama koje sudjeluju u Danima jadranskih lignji nalazi se i restoran Toni iz Zambratije. ‘Ovo je jako dobra prilika da širem broju naših gostiju i izvan sezone pokažemo da je lignja izuzetno zahvalna namirnica koja može biti osnova i za jednostavna jela i za visoku kuhinju. Imamo zanimljive, inovativne menije, uz poneku neobičnu kombinaciju. Svi ljubitelji istarske kuhinje mogu biti sigurni da ih čekaju ugodna iznenađenja i gastronomski užici’, najavio je Paolo Paoletić, chef restorana Toni, koji je, uz pomoć chefa Josipa Ambrušića, za ovu priliku pripremio vrhunske specijalitete.

Uz vrhunska jela idu, naravno, i vrhunska vina i maslinova ulja. ‘Pripremili smo autohtone istarske sorte, neizbježnu malvaziju i teran, ali i vina od starih, manje poznatih sorti, poput hrvatice. Tu su, naravno, i najbolje istarske rakije za one koji obrok žele započeti aperitivom’, rekao je Paval Antonić iz novigradske vinarije Vino P&P.

Jadranske lignje idealno se slažu s jadranskim maslinovim uljima, a istarska su tu u samom vrhu. ‘Dani lignji vrijeme su kada svoja ulja možemo predstaviti u malo drugačijim kombinacijama. Vjerujemo da će naši gosti, ljubitelji i znalci istarskih ulja, znati prepoznati uloženi trud’, kaže Aleksandar Turković iz Olive Charm.

Uz restoran Toni, u Danima jadranskih lignji još sudjeluju: Ancora, Santa Andrea i Vila Vilola iz Savudrije, Astarea iz Brtonigle, Badi iz Lovrečice, Buščina, Ma-Ni, Melon, Nono i Pergola iz Umaga, Mulino iz Buja, Navigare i San Bendetto iz Novigrada te Vila Rosetta restoran Maruzza iz Zambratije.

Dani jadranskih lignji jedna su od četiri ključne gourmet manifestacije klastera, uz Dane švoja, školjaka i istarskih šparuga. Kroz taj jedinstveni koncept sjeverozapadna Istra predstavlja bogatu ponudu jela na bazi prepoznatljivih lokalnih namirnica, i to upravo u njihovoj sezoni.

Klaster sjeverozapadne Istre čine turističke zajednice Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle,  turističke kompanije Istraturist Umag i Laguna Novigrad te mnogi drugi lokalni partneri iz privatnog sektora.

404