U izložbeno prodajnom prostoru Natura Eko Etno u zagrebačkome centru Green Gold, predstavljena je knjiga Blanke Mars – ‘Moje hrvatsko blago’, koja je pisana s puno ljubavi i znanja te zaslužuje pozornost šire publike.
U vlastitom izdanju gospđa Mars se potrudila u 69 odjelitih recepata – katkad priča, prikazati blagodati hrvatske kuhinje. Tako ćemo u toj knjizi pronaći i osobnu impresiju Zagreba, Opatije ili Motovuna, primjerice, ali i svu silu već poznatih recepata u obradi autorice. Kako sama navodi, rođena je u Požegi i kao mlada majka troje djece zarana je počela kuhati i peći kolače. Tvrdi da joj kuhanje nikada nije bio problem, a pečenje kolača je od obveze postala strast.
Knjiga je na 160 stranica bogato opremljena fotografijama slastica i nekih omiljenih autoričinih hrvatskih destinacija. Blanka Mars živi u SAD, pa knjigu namjerava izdati i na engleskom jeziku. Svojedobno, bila joj je želja pohađati kulinarsku školu, no stjecajem okolnosti za to nije imala vremena.
‘Sada kad sam odlučila napraviti svoju knjigu recepata, nije mi žao što nisam profesionalac, jer želim običnim ženama približiti umješnost pečenja, želim pokazati da ako mogu ja, možete i vi. Potrebna je samo volja, vrijeme, treba slijediti recept, jer kod pečenja kolača nema prečaca’ – kaže gospođa Mars koja ovih dana na turneji po svojoj voljenoj Hrvatskoj nastavlja promovirati knjigu ali, kako sama kaže, ipak jedva čeka vidjeti obitelj u Americi.
Vjekoslav Madunić
Foto: Robert Garvanović
Be the first to comment