Bogata gastronomija Kranjske Gore

Kranjska Gora idilično je mjesto podno Alpi koje cijelu godinu nudi sve za savršen opuštajući ili aktivni odmor. To uključuje i sjajnu gastronomiju koja se bazira na autohtonim resotoranima i gostionicama u kojima možete uživati u domaćoj hrani i veseloj atmosferi

U Kranjskoj Gori uvijek možete računati na udoban smještaj te raznoliku gastronomsku ponudu u rasponu od tradicionalnih domaćih jela do odabranih okusa moderne kuhinje. Svaki četvrtak u ponudi je posebna gastronomska avantura koju morate iskusiti – Kulinarična pot tj. Kulinarsko putovanje, tijekom kojeg u jednoj večeri kušate slovenske specijalitete u čak pet različitih restorana i pritom uz turističkog vodiča još bolje upoznate slikovitu Kranjsku goru. Put započinje hladnim predjelom u Ramada Hotel & Suites i nastavlja se toplim predjelom u restoranu Lipa, glavna jela pripremili su u hotelu Lek i hotelu Kotnik, a desert u restoranu Lačni Kekec.

Hoteli Hit Alpinea nude zdrav niskokalorični jelovnik s obiljem šumskog voća, meda, žitarica i drugih lokalnih proizvoda, a ako želite okusiti domaću seosku hranu tu je gostionica Pri Žerjavu u malom mjestu Rateče koja je već više od sto godina u vlasništvu iste obitelji. Tamo možete kušati Rateške krape od svježeg sira, njihovo tradicionalno jelo popularno u cijeloj Sloveniji koje se može jesti kao prilog i desert, te brojne druge tradicionalne specijalitete: domaće rezance s gljivama, prženu piletinu, neizostavne Kranjske kobasice, kruh iz krušne peći te kolač od oraha.

 

Recept

Rateški krapi od svježeg sira

Sastojci:

Za obično tijesto:

1 kg pšeničnog brašna, 4 žlice ulja, sol, topla voda

Za tijesto od od krumpira:

1 kg pšeničnog brašna, ½ kg kuhanog pire krumpira, 2 jaja, 10 dag maslac, sol, mlaka voda

Za nadjev: palenta, svježi sir, estragon, sol, jaja i malo vrhnja

Priprema:

U svježi sir dodamo palentu, začinimo estragonom i soli te sve dobro promiješamo. Za čvršći nadjev može se dodati jaje i malo kiselog vrhnja. Tijesto mijesimo i potom ga razvaljamo nekoliko krugova. U sredinu svakog stavimo nadjev, preklopimo i sitsnemo rubove. Kuhamo ih 20 minuta u slanoj vodi.

 

PR: Lollipop

fotografija: Rene Karaman