Bolfanov pjenušac Centurion

Na tržište dolazi pjenušac Centurion koji proizvodi Bolfan Vinski vrh.

Drugi put možda više o samome nemirnom vinu, a sada pročitajte ovu kratku priču:

Duše ne umiru, one su uz nas zauvijek. Uče nas ljepoti postojanja, ljubavi i razumijevanju…
Kroz stoljeća i tisućljeća povijesnog vremena izmjenjuju se događaji, ljudi, kulture, nacije…

Duše Vinskog vrha susreću se i noću i danju, kroz kliktaje jastreba koji širi svoja krila ponad Vinskog vrha, kroz tiho zujanje osa i pčela u vinogradima, noćno pjevanje  zrikavaca, mjesečinu koja obavija brijeg slatkom srebrnom koprenom, tamnim vjetrovima koji pocupkuju po krovovima i nadimlju drvene grede klijeti što stenju.

Prije više od 16 stoljeća duh pjenušavog vina obavio je Vinski vrh, mjesto u današnjem Hrvatskom zagorju, na brežuljku ponad Hraščine. Pri kraju vrućeg ljeta rimska centurija pobrala je zrelo i zdravo grožđe, nakon tiještenja stavila ga u sudove. Vile sipaše arome, ljubiše bačve, veselo plesaše, počelo je vrenje mošta, iskričavo i živo, a za martinjske dane pretvorio se u vino, ali, oh…, iznimno slatko vino.

Centurion – Duccus se zvaše, strog, ali pravi vođa nije bio zadovoljan tom slatkoćom. Promišljaše on što učiniti, a vojnici bijahu u strahu od kazne, jer moštovi nisu provreli do kraja. Napokon vojnici dobiše nalog da vino pretoče te potom nalože vatre u podrumima. Bila je rana, ali hladna jesen, snijeg je već sipio.

I počne ponovna fermentacija… Bačve  se probudiše, stenjaše pa neke i popucaše i procuriše. Podrum bijaše pun energije, i prolivenog vina, razbacanih čepova. Jače bačve izdržaše pritisak i smiriše se. Sve utihne, kao nakon velike bitke. Bačve mirno stajaše u podrumu.

I vojnici kušaše njihov sadržaj… mmmmmmmmm…

Rodi se Centurionovo vino… Puno iskričave živosti, razigranosti, svježine…  On, Centurion, bijaše zadovoljan jer vino više nije bilo slatko nego svježe, iskričavo kao nijedno vino dotad i opojno.

Nazvaše ga Pjenušac Centurion – pokupio je slavu do cara! Danas, više od 16. stoljeća poslije, duše odlučiše vratiti Centuriona ljudima, ponoviti njegov uspjeh i eto ga ponovo na Vinskom vrhu na kušanju…

P.  R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.