Booking.com otkriva 15 savjeta za one koji se prvi puta upuštaju u avanturu solo putovanja

Svi se sjećaju svog prvog iskustva na putovanju, bilo da je riječ o solo putovanju, prvom putovanju u životu, otkrivanju nove destinacije, novom iskustvu ili jednostavno boravku u novoj ili neobičnoj vrsti smještaja.

Kako biste si osigurali nezaboravno i bezbrižno iskustvo prilikom prvog posjeta određenoj destinaciji, Booking.com, svjetski lider u povezivanju putnika s najvećim izborom  smještajnih objekata, sastavio je popis top savjeta za putnike u potrazi za novi iskustvima. Popis se temelji na globalnom istraživanju* provedenom među najrelevantnijom skupinom ispitanika – putnika koji su tamo bili, iskusili ono o čemu pričaju i imaju žig u putovnici kojim to i dokazuju.

 • Nemojte uvijek rezervirati putovanje na koje mislite da biste trebali otići. Nikada niste prestari ili premladi za otkrivanje nečeg novog, putovanje s backpackom ili solo pustolovinu. Nikada nije teško kako mislite da će biti. Radite ono što želite i volite.
 • Doživite i upijte lokalnu kulturu umjesto da se držite uobičajenih turističkih ruta. Ako želite osjetiti lokalnu atmosferu, uputite se u neki od lokalnih restorana izvan turističke zone i pitajte konobara da vam preporuči najpopularnija jela. Gotovo trećina (29%) putnika koji posjećuju određenu destinaciju prvi put otkriva da je kušanje lokalne hrane jedan od glavnih savjeta koje bi dali prijateljima/obitelji.*
 • Prije puta provjerite je li za odredište koje posjećujete potrebna viza. Za dobivanje nekih viza potrebno je više vremena i novca pa provjerite detaljnije informacije na službenim stranicama zemlje koju posjećujete. Isto vrijedi i za putovnicu. Provjerite do kada vrijedi vaša putovnica prije polaska – Za određene zemlje putovnica treba vrijediti barem 6 mjeseci od ulaska u zemlju. Istraživanje Booking.com-a pokazalo je da bi 24% putnika preporučilo nošenje putovnice sa sobom tijekom cijelog putovanja.*
 • Fotografirajte putovnicu, vizu i putno osiguranje i pošaljite si fotografiju putem e-pošte za slučaj gubitka dokumenata.
 • Uvijek ostavite sa strane rezervnih 1000 do 1500 kuna ili dodatnu debitnu ili kreditnu karticu za slučaj gubitka ili krađe novčanika. Sakrijte ih u remen za novac, unutarnji džep ili ih podjednako rasporedite ako putujete u grupi. Prema rezultatima istraživanja Booking.com-a*, 1 od 10 putnika (13%) smatra da je skrivena zaliha novca jedan od najvažnijih savjeta za one koji prvi put posjećuju određenu destinaciju.
 • Ako ne govorite lokalni jezik, savjetujemo da preuzmete aplikaciju Google Prevoditelj na svoj mobilni telefon. Ona vam može pomoći u sporazumijevanju s lokalnim stanovnicima kako biste izbjegli pretjerano gestikuliranje i mukotrpno objašnjavanje. Također pokušajte naučiti nekoliko ključnih rečenica i izraza prije polaska, pogotovo onih vezanih uz razne upute, rezervacije i menije.
 • Uvijek ponesite manje stvari nego što mislite da će vam trebati. Prema istraživanju Booking.com-a*, 18% putnika žali zbog nošenja previše prtljage na putovanje. Barem 2 dana prije polaska posložite sve što ste planirali ponijeti sa sobom na krevet, zatim maknite 30% stvari i umjesto toga ponesite manju putnu posudu s deterdžentom za pranje rublja. Spakirajte slojevitu odjeću i neka vam prioritet bude udobnost, pogotovo kada su u pitanju cipele!
 • Provjerite koliko je prtljage uključeno u cijenu vaše karte prije leta i po potrebi spakirajte teže predmete (kao što su punjači) u ručnu prtljagu. Ako putujete u toplu destinaciju, ponesite tanji šal. Moći ćete ga koristiti kao jastuk na dugom putovanju, pokrivalo za ramena prilikom posjeta crkvama i drugim vjerskim ustanovama, kao pokrivač navečer i ručnik na plaži.
 • Ako putujete s prijateljima ili obitelji, rasporedite nešto odjeće po svim torbama. Tako ćete u slučaju gubitka prtljage i dalje imati rezervnu odjeću.
 • Istražite slučajeve lokalnih prijevara kako biste ih izbjegli tijekom putovanja, bilo da je riječ o putničkim agencijama koje treba izbjegavati ili cijenama taksija u zračnoj luci. Istraživanje Booking.com-a* otkriva da 21% putnika koji putuju prvi put smatra da su savjeti o lokalnoj sigurnosti vrlo važan dio pripreme za putovanje. Ako se ipak nađete u nevolji, međunarodni broj koji trebate nazvati jest 112 – broj je dostupan čak i ako vam je telefon zaključan ili nema mreže.
 • Ako putujete sami, ne bojte se započeti razgovor sa strancem. Ako želite upoznati druge putnike sa sličnim interesima, odaberite hostel, privatni smještaj ili smještaj s doručkom za svoj boravak i svakako provodite vrijeme u zajedničkim prostorijama. Isprva se može učiniti zastrašujućim, ali ne zaboravite da se solo putovanja vrte oko pomicanja vlastitih granica.
 • Vjerujte svojoj intuiciji, budite otvoreni i ne očekujte previše. Ako nekamo idete prvi put, ne možete znati što sve možete očekivati. Opustite se i uživajte. Kada smo putnike upitali koji bi si savjet bili dali prije putovanja, 40% je odgovorilo da bi voljeli da im je netko rekao da se opuste i uživaju u svakoj sekundi.*
 • Budite fleksibilni i nemojte pretjerivati. Nikada ne znate kakva vas iskustva čekaju iza ugla, kakvo će biti vrijeme ili koga biste mogli upoznati.
 • Gledajte oko sebe! Znamenitosti, arhitekturu, nebo i, možda najvažnije, znakove u zračnoj luci.
 • Nemojte javiti da putujete samo svojim Facebook prijateljima – ne zaboravite obavijestiti banku i mobilnog operatera kako biste izbjegli blokiranje kartice ili neočekivane račune. Prema istraživanju Booking.com-a*, 20% putnika smatra da je kontaktiranje banke i mobilnog operatera najvažniji savjet za nekoga tko se sprema za putovanje.

*Istraživanje je proveo Booking.com između 11. – 30. siječnja, ispitano je 15.077 putnika iz 20 tržišta diljem svijeta

PR: Dialog komunikacije