Budućnost uzgoja mangulica u Hrvatskoj ima veliki potencijal za gospodarski uzlet ruralnog kraja

Udruga uzgajivača svinja pasmine mangulica održala je ove subote u prostorijama Dvorca Janković u Suhopolju Okrugli stol na temu budućnosti uzgoja mangulica u sklopu projekta “Živi kvalitetno, živi na ruralnom području” financiranog sredstvima Ministarstva poljoprivrede. Ovo događanje okupilo je predstavnike stručne javnosti, lokalne i regionalne uprave kao i uzgajivače svinja i drugu zainteresiranu javnost. Svoj doprinos raspravi koju je moderirao predsjednik Udruge mangulica, Tomislav Bišćan, dali su:izv.prof.dr.sc. Vladimir Margeta – autor priručnika o uzgoju mangulica, izv. prof. dr. sc. Dubravko Škorput s Agronomskog fakulteta, Mato Čačić, načelnik Sektora za stočarsku proizvodnju Ministarstva poljoprivrede, Dragan Solić, dr. sc., načelnik sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje, HAPIH, Bojan Mijok mag. oec., pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije. Svojim dolaskom podršku radu i ciljevima Udruge dali su i načelnik općine Suhopolje Goran Doležal i predsjednica Udruge uzgajivača svinja VPŽ Mirjana Bilović.

“Ovim Okruglim stolom želja nam je upoznati širu javnost, s ovom cijenjenom i vrlo kvalitetnom pasminom svinje, za koju vjerujemo, ima veliku budućnost i potencijal na tržištu, kao i postaviti prijekopotrebne temelje za kvalitetan uzgoj u Republici Hrvatskoj”  – na početku događanja istaknuo je Tomislav Bišćan, predsjednik Udruge.

Program Okruglog stola započeo je predstavljanjem jedinstvenog Priručnika o uzgoju mangulica, prvog takvog u Hrvatskoj u kojem će trenutni i budući uzgajivači moći pronaći sve potrebne informacije i upute za pokretanje, vođenje i razvoj proizvodnje mangulica s uključenim uzgojnim programom i procesima.  Autor Priručnika, Vladimir Margeta istaknuo je kako je ovaj priručnik odgovorio na mnoga pitanja i upite zainteresiranih potencijalnih uzgajivača, kao i ponudio rješenja za trenutne probleme mnogih uzgajivača s administracijom, kako bi im ponudili konkretne odgovore i vodili ih kroz korake od uzgoja do proizvodnje po propisu i u skladu s usvojenim smjernicama programa krovne udruge uzgajivača.

Bojan Mijok, pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije, okupljenima je predstavio programe, projekte i natječaje povezane s poljoprivredom i uzgojem mangulica, te pozvao uzgajivače mangulica da nastave dobru komunikaciju, u smjeru prijedloga za donošenje novih mjera kojima bi odgovorili čim bolje na njihove potrebe i podržali uzgoj i rast broja uzgajivača.

Mato Čačić, načelnik Sektora za stočarsku proizvodnju Ministarstva poljoprivrede i Dragan Solić, dr. sc., načelnik sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje, HAPIH složili su se kako je najvažnije za budućnost uzgoja mangulica napraviti dobre temelje, kako bi se priča oko mangulica dodatno proširila kako za hrvatsko tržište tako i na svjetsko, dobiti status udruženja i dobivanje statusa priznate tradicionalne, izvorne pasmine RH. Također podržali su potrebu ažuriranja registra svih uzgajivača koja bi omogućila izradu genetske analize i uspostavu nove matične knjige nulte generacije, te naglasili spremnost an pomoć i podršku Udruzi mangulica od strane  njihovim institucija pri ovim procesima i realizaciji navedenih aktivnosti.

Dubravko Škorput s Agronomskog fakulteta, osvrnuo se na znanstvenu i ekonomsku valorizaciju pasmine mangulica. Objavljeni znanstveni članci na mrežnoj stranici Udruge mangulica, novoobjavljeni Priručnik o uzgoju, kao i ostale promotivne aktivnosti udruge vrijedne su aktivnosti kojima se podiže svijest o kvaliteti mesa mangulica, ali o potencijalu ekonomske vrijednosti uzgoja mangulica na hrvatskom i svjetskom tržištu.

Za vrijeme Okruglog stola u suradnji s Udruga KReativa, EDukativa, Aktiva – KREDA, organizirana je kreativno-edukativna radionica za djecu na kojoj su kroz igru i kreativan rad učili o mangulicama, uzgoju i životu na farmi.

Bagadodo